Sernik z musem truskawkowym

Sernik z musem truskawkowym

Ocena: ★

10 Ocen

portions

Ilość porcji: 25

Truskawek wszędzie pełno, a to znak, że trzeba ten czas wykorzystać maksymalnie bo czekamy na nie aż cały rok. Lubię truskawki pod każdą postacią, ale najbardziej w połaczeniu z ciastem. Stąd mój przepis na sernik z galaretką z musem truskawkowym. Polecam...

Składniki:

  • Składniki na średnią tortownicę.
  • Na masę serową:
  • 3 kostki sera trzykrotnie mielonego
  • 3 łyżki śmietany kremówki
  • 1 serek mascarpone
  • 1/3 kostki masła
  • 3 jajka
  • 1/2 szklanki cukru
  • 1 budyń waniliowy lub smietankowy
  • Na ciasto:
  • 2 szklanki mąki
  • 1/2 szklanki mąki
  • 1 jajko
  • 1/4 kostki margaryny
  • 1 duża łyżka kakao
  • 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
  • Dodatkowo:
  • 1 galaretka wiśniowa (nie truskawkowa)
  • 2 szklanki truskawek

Sposób przygotowania:

Przepis na sernik z truskawkami:

  1. Do miski wsypujemy mąkę, cukier, proszek do pieczenia, dodajemy jajko i miękką margarynę. Ciasto wyrabiamy na gładką masę i na koniec dodajemy kakao.
  2. Jednolitą, ciemną masą wyklejamy spód tortownicy.
  3. Ciasto wstawiamy do piekarnika na pieczenie od góry na ok. 10 minut (temperatura 180 stopni).
  4. Następnie przygotowujemy masę serową. Przekładamy ser biały, serek mascarpone i śmietanę kremówkę do miski i dodajemy: żółtka, cukier i budyń waniliowy.
  5. Wszystko razem miksujemy i dodajemy pomału rozpuszczone wcześniej i wystudzone masło. Na koniec do masy serowej dodajemy ubite na sztywną pianę białka i delikatnie mieszamy.
  6. Masę serową przekładamy na ciasto w tortownicy i wkładamy sernik do piekarnika na 40 minut. Pieczemy go w temperaturze 180 stopni, tym razem piekąc od góry i od dołu.
  7. Następnie przygotowujemy galaretkę. Rozpuszczamy galaretkę w jednej szklance (nie dwóch) gorącej wody i dokładnie mieszamy. Truskawki miksujemy blenderem na mus i łączymy je z naszą galaretką. Odstawiamy do wystygnięcia.
  8. Jak masa będzie tężała to należy polać nią nasz gotowy, lekko przestudzony sernik.

Po prostu niebo w gębie.

 

Autor: basia

Polecamy nasze przepisy