Sernik z brzoskwiniami

Sernik z brzoskwiniami

Ocena: ★

1 Ocen

portions

Ilość porcji: 20

Smaczny serniczek z kawałkami brzoskwiń zatopionymi w serze! Polecam również z jabłkami!

Składniki:

Ciasto:
3 szkl mąki
3 żółtka
¾ szkl cukru
15 dag margaryny
2 łyżki śmietany
2 łyżeczki proszku do pieczenia
Ser:
1 kg sera  mielonego
6 jaj
5 połówek brzoskwiń z puszki
20 dag cukru pudru
1 budyń śmietankowy
1 margaryna
1 cukier waniliowy
1 łyżeczka proszku do pieczenia
Piana:
3 białka
1 łyżka mąki ziemniaczanej
0,5 szkl cukru

Sposób przygotowania:

Zacznijmy do zrobienie ciasta na stolnicy z wszystkich podanych składników na ciasto zagniatamy je i większą część wykładamy do foremki o wymiarze 25/36 a pozostałe zamrażamy.

Następnie w tym czasie przygotowujemy masę serową:

Margarynę ucieramy z żółtkami i cukrami. Z białek ubijamy pianę. Do żółtek dodajemy powoli  ser, a na końcu pianę.

Odsączone brzoskwinie kroimy w kostkę i na końcu dodajemy do sera. Wylewamy ser na ciasto. 

Przygotowujemy piankę na sernik:

Białka ubijamy z cukrem na sztywną pianę, na końcu wsypujemy mąkę ziemniaczaną, mieszamydajemy na ser. Wyciągamy zamrożone ciasto i na dużej tarce scieramy na pianę. Ciasto pieczemy do 45 minut w 180 stopniach.

Autor: aga-27

Polecamy nasze przepisy