Sernik z konfiturą z czarnej porzeczki

Sernik z konfiturą z czarnej porzeczki

Ocena: ☆

0 Ocen

portions

Ilość porcji: 4

Przepis na sernik na zimno - doskonałe na deser - serniczek o smaku czarnej porzeczki, nie za słodki, do kawki rewelacja, także polecam sprawdzony przepis na taki sernik na zimno.

Składniki:

  •  spód sernika :
  • herbatniki czekoladowe 200 gram
  • masło 100 gram
  • masa:
  • konfitura z czarnej porzeczki 6 łyżek
  • serek mascarpone 200 gram 
  • sok z cytryny 2 łyżki 
  • serek śmietankowy 200 gram 
  • czekolada biała 100 gram

Sposób przygotowania:

Przepis na sernik na zimno w kilku krokach:

  1. do pokruszonych ciastek dodaję masło, mieszam i tak przygotowanymi ciastkami wyklejam dno foremek oraz boki, następnie schładzam
  2. teraz pora na masę: do miski przekładamy serki, dolewamy sok, mieszamy, w tzw. międzyczasie czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej i dodajemy ją do serków
  3. masę przekładamy do trzech miseczek: do pierwszej dodajemy 1 łyżkę konfitury, do drugiej 2 łyżki a do trzeciej 3 łyżki i lekko mieszamy
  4. teraz foremki wypełniamy masą zaczynając od tej z najmiejszą ilością konfitury
  5. wszystko schłodzamy ok 2h w lodówce
  6. przed podaniem wyjmujemy sernik z foremek
  7. na sam koniec polewamy rozpuszczona czekoladą

Pyszny sernik na zimno gotowy.

Smacznego!

Autor: joanna1974

Polecamy nasze przepisy