Sernik bezowo-chałwowy na czekoladowym spodzie

Sernik bezowo-chałwowy na czekoladowym spodzie

Ocena: ★

8 Ocen

portions

Ilość porcji: 8

zdecydowanie mój ulubiony sernik na zimno, z  chałwą i bezami.

Składniki:

ciasto kruche czekoladowe:

mąka krupczatka 1,5 szklanki
masło 100 gram
cukier puder 3 łyżki
żółtka 2 sztuki
kakao 2 łyżki
sól 1 szczypta
woda lodowata 3 łyżki

masa:

serek kremowy 1/2 kg
cukier puder 1/4 szklanki
chałwa 100 gram
żelatyna 4 łyżeczki
bezy 1 szklanka pokruszonych

dodatkowo do dekoracji:

chałwa
bezy

Sposób przygotowania:

  • do misy robota wsypuję mąkę dodaję przesiane kakao i cukier puder ,pokrojone masło,szczyptę soli, żółtka , wyrabiam tylko do połączenia się składników,na koniec wlewam lodowatą wodę 
  • zawijam w folię spożywczą i wkładam do lodówki na pół godziny, po tym czasie ciastem wyklejam okrągłą blaszkę ( boki i spód) piekę 15 minut w 180 stopniach ,schładzam ciasto
  • serek przekładam do naczynia dodaję cukier, mieszam ,nie przerywając mieszania wlewam cienkim strumieniem namoczoną w letniej wodzie ( około 1/4 szklanki wody) żelatynę , dodaję pokruszoną chałwę i bezy.
  • na zimny spód przekładam masę ,wyrównuję 
  • na wierzch ciasta kruszę chałwę i bezę
  • schładzam

Autor: joanna1974

Polecamy nasze przepisy