Deser z mascarpone i pianką truskawkową

Deser z mascarpone i pianką truskawkową

Ocena: ★

1 Ocen

portions

Ilość porcji: 2

Oto jak zrobić sernik na zimno - puszysty deser z świeżych truskawek i pysznego serka mascarpone. Polecam przepis, bo łatwy a sernik na zimno wychodzi pyszniutki :)

Składniki:

  • masa:
  • serek mascarpone 100 gram
  • serek homogenizowany 100 gram
  • żelatyna 2 łyżki
  • dodatkowo:
  • truskawki świeże 200 gram
  • kisiel truskawkowy 1 sztuka
  • biszkopty okrągłe 6 sztuk
  • żelatyna 2 łyżki

Sposób przygotowania:

Sprawdzony przepis na sernik na zimno w kilka kroków:

  1. najlepsze do naszego sernika na zimno  będą okrągłe foremki, więc najpierw trzeba je przygotować 
  2. teraz trzeba serki przełożyć do miski, dodać rozpuszczoną żelatynę i wymieszać
  3. następnie układamy na dnie foremek biszkopty
  4. w międzyczasie musimy kisiel zrobić w/g przepisu podanego na opakowaniu, dodać pokrojone truskawki i wymieszać. Pamiętajmy, żeby troszkę truskawek zostawić do dekoracji
  5. rozpuszczoną żelatynę dodajemy również do kisielu, a następnie kisiel z truskawkami musimy zblendować
  6. teraz do foremek nakładamy serek oraz zblendowany kisiel i odstawiamy na dwie godziny do lodówki 
  7. schłodzony sernik na zimno musimy teraz wyjąć z foremek i udekorować truskawkami

Pyszny  sernik na zimno z truskawkami  gotowy.

Smacznego!

Autor: joanna1974

Polecamy nasze przepisy