Bardzo ciekawe ciasto, które wyglądem i smakiem przypomina sernik, ale w swoich składnikach nie ma sera. Dodam, że masa śmietankowa jest bardzo delikatna i pyszna. Polecam, gdy chcemy zaskoczyć gości.
Ciasto:
4 żółtka
1 szklanka cukru pudru
3 szklanki mąki tortowej
25 dag masła lub margaryny
2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
mąka pszenna do posypania stolnicy
1 łyżka bułki tartej
Masa śmietankowa:
3 kwaśne śmietany 18 %( po 330g każda)
3 budynie waniliowe (bez cukru, na pół litra mleka każdy)
4 białka
1 szklanka cukru
szczypta soli
1 mała płaska łyżeczka proszku do pieczenia
1. Wykonać ciasto: Z podanych składników zagnieść ciasto, następnie podzielić je na dwie równe części. Podzielone ciasta włożyć do woreczków. Jedno ciasto włożyć do lodówki, a drugie do zamrażalnika, na 30 minut.
2. Po tym czasie część ciasta z lodówki rozwałkować na posypanej mąką stolnicy, wyłożyć do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia o wymiarach około 24 cm x 35 cm. Posypać bułką tartą i nakłuć wodelcem.
3. Przygotować masę: Białka ubić na sztywną pianę ze szczyptą soli, następnie wsypać cukier i ubijać, aż cukier się rozpuści. Dodać budynie w proszku, śmietany, proszek do pieczenia. Całość chwilę poubijać.
4. Masę śmietankową przełożyć równomiernie na ciasto.
5. Ciasto z zamrażarki zetrzeć na tarce o dużych oczkach na masę serową.
6. Ciasto piec około 60 minut w temperaturze 170 stopni, do zrumienienia.
7. Upieczone ciasto wystudzić w blaszce. Nastepnie pokroić i podawać.
Ekspresy ciśnieniowe De'Longhi: domowa kawiarnia w zasięgu ręki
Hurtownia cukiernicza: miejsce, dzięki któremu stworzysz unikatowe wypieki
Sałatka jarzynowa - proste i szybkie danie na każdą okazję
Ekspresy ciśnieniowe De'Longhi: domowa kawiarnia w zasięgu ręki
Hurtownia cukiernicza: miejsce, dzięki któremu stworzysz unikatowe wypieki
Sałatka jarzynowa - proste i szybkie danie na każdą okazję
Espresso, latte czy flat white? Poznaj rodzaje kaw i ich sekrety
Jeśli chcesz dodać przepis lub skontaktować się z redakcją pisz na adres: kontakt@wszelkieprzepisy.pl
Wysyłając przepis akceptujesz regulamin serwisu