mąka 3 szklanki
drożdże 1/2 kostki
jajka 3 sztuki
cukier 1/2 szklanki
mleko 1 szklanka
masło do ciasta 100 gram
cynamon
kardamon
cukier brązowy
masło roztopione
z drożdży ,ciepłego mleka ( 6-7 łyżek ) i cukru ( 1 łyżka ) robię rozczyn i pozostawiam na 15 minut.
w tym czasie jajka ubijam z resztą cukru,mąkę przesiewam do miseczki ,rozpuszczam masło ,podgrzewam mleko.
w naczyniu mieszam cynamon, kardamon i brązowy cukier.
jak rozczyn urośnie dodaję go do przesianej mąki ,wlewam ubite jajka i małymi porcjami wlewam mleko i rozpuszczone masło wyrabiam ręcznie do momentu aż masa będzie odchodzić od ręki.
odstawiam do wyrośnięcia ( powinno podwoić objętość)
jak cisto wyrośnie przekładam na blat i dzielę ciasto na 20 części ,z każdej wałkuję prostokąt smaruję rozpuszczonym masłem posypuję mieszanką i zwijam w rulonik który na całej długości nacinam .
końce zlepiam nadając kształt serca.odstawiam na 15 minut.
piekę w temp.180 stopni .
Sałatka ziemniaczana do grilla
Sałatka ziemniaczana do grilla
Jak zrobić sernik na kruchym spodzie
Jeśli chcesz dodać przepis lub skontaktować się z redakcją pisz na adres: kontakt@wszelkieprzepisy.pl
Wysyłając przepis akceptujesz regulamin serwisu