Pojawiły się już w sklepach pierwsze ogórki “gruntowe” - oczywiście ze szklarni. Jednak możemy już z nich zrobić ogórki małosolne. Przepis na ogórki małosolne jest banalny, więc polecam. A po kilku dniach mamy takie ogórki małosolne, ze pace lizać :)
Gotowana fasolka szparagowa to danie nie tylko pyszne ale i niskokaloryczne. Idealne zatem dla osób będących na diecie. W domu podaję ją w dwóch wariantach - ja osoba wiecznie odchudzająca się - jem ją saute, reszta rodziny z masełkiem i bułką tartą. Poniżej prosty przepis na fasolkę szparagową.
Tzatziki to doskonały dodatek do mięs, zarówno pieczonych, jak i grillowanych. Lekko kwaskowy i wyrazisty smak sosu podkreśla walory mięsa. Polecam własnoręczne przygotowanie sosu tzatziki, wówczas jest najsmaczniejszy.
Ryba po grecku nie ma co prawda niczego wspólnego z samą Grecją, ale mam do niej słabość. Jesień to przecież pora smacznych warzyw, stąd mój pomysł na rybę po grecku właśnie teraz. Świeże warzywa, ulubiona ryba gwarantują naprawdę smaczną rybę po grecku.
Papryka faszerowana to danie proste, a efektowne i smaczne. Paprykę możesz faszerować na różne sposoby. Mój przepis na paprykę faszerowaną jest sprawdzony i co najważniejsze - danie zawsze się udaje. W zależności od twojego apetytu, papryka faszerowana może być świetną przystawką lub daniem głównym na lekki obiad, czy kolację.
Ciasteczka owsiane dla cukrzyków to doskonałe rozwiązanie zamiast słodkiej przekąski dla osób walczących z wysokim poziomem cukru we krwi! Dwa takie ciasteczka owsiane dla cukrzyków to zdrowa alternatywa dla drugiego śniadania czy zwyczajnie „ratunek” w chwili nagłej potrzeby zjedzenia czegoś słodkiego, zamiast batonika czy wafelków.
Ostatnio powracam do tradycyjnych przepisów kuchni polskiej. Jednym z takich dań jest pieczony boczek. Tradycyjnie pieczony boczek wypełnia cały dom wspaniałym aromatem i nawet ci, którzy początkowo nie wykazują entuzjazmu, nie mogą się doczekać kiedy spróbują jak smakuje ten pachnący tradycyjnie pieczony boczek!
Sałatka caprese to włoska przystawka, która szturmem zdobyła serca i stoły Polaków. Ja zakochałam się w tym smaku już od pierwszego kęsa. Sałatka caprese z mozarellą mini jest równie pyszna, przykuwa uwagę gości i czaruje delikatnym smakiem. Moja wersja sałatki caprese nieco różni się od oryginału ale moim zdaniem i taka smakuje świetnie. Polecam :)
Przyznaję, że długo nie mogłam się przekonać do tatara. Tatar z polędwicy wołowej był dla mnie daniem do odkrycia. Kiedy jednak spróbowałam dobrego tatara z polędwicy wołowej nie tylko chętnie po niego sięgam, ale przygotowuję go również sama. Oto tatar z polędwicy wołowej, który je się u mnie w domu.
Przepis na chutney jest niezastąpiony, gdy chcemy podać np. polędwiczki, wtedy z mięsa chutney wydobywa głębię smaku. Przepis na chutney malinowe Jana Kuronia i Fit&Easy pozwoli nam przygotować wspaniałe chutney, które zachwyci gości przy świątecznym stole.
Połączenie mięsa z indyka z zielonym groszkiem jest idealną propozycją dania niskokalorycznego, a zarazem niezwykle bogatego w witaminy, składniki mineralne, i błonnik. Indyk doskonale komponuje się z różnego rodzaju dodatkami, które można dobierać wedle gustu.
Uwielbiam takie sałatki, robi się ja bardzo szybko z zaledwie kilku składników. Ta sałatka najlepiej smakuje ze świeżym pieczywem. Polecam na śniadanie lub kolację. Do sałatki najlepiej użyć buraczków tartych na dużych oczkach.
Chyba każdy lubi takie pyszne i pulchne bułeczki. Idealne na deser, na śniadanie, do szkoły, do pracy. Z tego przepisu wychodzi spora ich porcja. Polecam.
Paluszki grissini są bardzo pyszne, idealne na przekąskę. Od nas zależy jak cieniutkie zrobimy, im cieńcze tym bardziej będą chrupiące. Z przepisu wyszło mi 4 spore blaszki paluszków. Jeżeli nie mamy mielonych pomidorów możemy dodać mieloną słodką paprykę. Polecam.
Wielkanoc dla Polaków, to święto kojarzące się wiosną, odrodzeniem i pysznym jedzeniem, którego nie może zabraknąć podczas spotkań z rodziną. Wielokrotnie zastanawiamy się, jakimi smakami możemy zaskoczyć naszych gości, by zachować tradycję, ale również wnieść odrobinę nowoczesności. Pośród klasycznych ciast świąt Wielkiej Nocy, możemy wymienić babki, mazurki, makowce, ale także na liście nie może zabraknąć sernika, jako ciasta o wielu wariacjach.
Przepis na idealny sernik! Delikatne ciasto bananowe połączone z aksamitną twarogową warstwą plus nadzienie w postaci aromatycznych owoców, to coś, czemu ciężko się oprzeć. Słodkie, a przy okazji zdrowe.