Kotlety schabowe w sosie kurkowym

Kotlety schabowe w sosie kurkowym

Ocena: ★

1 Ocen

portions

Ilość porcji: 5

Aromatyczny schab o smaku leśnych grzybów, sprawdzony przepis na schab z kurkami. Wybornie smakuje podany z pieczonymi ziemniakami.

Składniki:

  • 5 kotletów schabowych
  • 25 dag kurek (mogą być mrożone)
  • 1 cebula
  • 1 pomidor
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 śmietana 18 % (ok. 170 g)
  • 1 łyżka mąki
  • 1 liść laurowy
  • 5 ziarenek angielskiego ziela
  • sól, pieprz, papryka mielona, jarzynka, majeranek
  • trochę posiekanej natki pietruszki
  • 2 łyżki smalcu

Sposób przygotowania:

Sprawdzony przepis na schab z kurkami:

  1. Na patelni roztopić smalec, ułożyć kotlety (nie rozbijać) i posypać przyprawami i natką pietruszki.
  2. Wrzucić liść laurowy, angielskie ziele i rozgnieciony czosnek.
  3. Cebulę i pomidora (bez skórki) pokroić w kostkę, dodać do schabu.
  4. Kurki oczyścić i rozłożyć na mięsie.
  5. Całość dusić pod przykryciem do miękkości, a podczas pieczenia dolewać trochę przegotowanej wody.
  6. Mąkę rozmieszać w kubeczku z odrobiną zimnej wody, dolać śmietanę i dokładnie wymieszać, a następnie przez chwilę gotować.

Pyszny schab z kurkami gotowy.

Smacznego!

Autor: Karioka123

Polecamy nasze przepisy