Paprykowy schab duszony podany na czerwonej kapuście.

Paprykowy schab duszony podany na czerwonej kapuście.

Ocena:

1 Ocen

portions

Ilość porcji: 4

Tak przygotowane mięso polecam na niedzielny obiad. Ładnie prezentuje się na talerzu, ale również pysznie smakuje. Danie możemy podać z ziemniakami.

 

 

Składniki:

50 dag schabu wieprzowego bez kości

sól do smaku

papryka suszona w płatkach według unania

biały pieprz mielony do smaku

olej do smażenia

1 kwaśne jabłka

1 główka kapusty czerwonej

masło do smażenia

 

Sposób przygotowania:

1. Mięso oczyścić, umyć i dokładnie osuszyć, pokroić w plastry. Następnie każdy plaster natrzeć papryką i białym pieprzem. Odstawić w chłodne miejsce na 30 minut.

2. Następnie plastry mięsa obsmażyć na rozgrzanym oleju z obu stron. Mięso podlać wodą tak, żeby przykryła mięso i dusić do miękkości. Gdy mięso będzie miękkie odparować nadmiar wody, a mięso posolić do smaku.

3. Przygotować kapustę: kapustę oczyścić z wierzchnich liści, drobno pokroić, zalać gorącą wodą i gotować do miękkości. Gdy kapusta będzie miękka wodę dokładnie odcedzić. Jabłko umyć, osuszyć, obrać, usunąć gniazdo nasienne, następnie zetrzeć na tarce o dużych oczkach.

4. Do kapusty dodać jabłko i masło ( masła tak około 2-3 łyżki ), całość dusić kilka chwil przyprawiając do smaku solą i pieprzem.

5. Na talerze nakładać porcje kapusty i plastry schabu. Podwać od razu gorące. Smacznego.

Autor: babeczka35

Polecamy nasze przepisy