Paprykowy schab duszony podany na czerwonej kapuście.
Ocena: ★ ★ ★ ★ ★
1 Ocen
Ilość porcji: 4
Tak przygotowane mięso polecam na niedzielny obiad. Ładnie prezentuje się na talerzu, ale również pysznie smakuje. Danie możemy podać z ziemniakami.
Składniki:
50 dag schabu wieprzowego bez kości
sól do smaku
papryka suszona w płatkach według unania
biały pieprz mielony do smaku
olej do smażenia
1 kwaśne jabłka
1 główka kapusty czerwonej
masło do smażenia
Sposób przygotowania:
1. Mięso oczyścić, umyć i dokładnie osuszyć, pokroić w plastry. Następnie każdy plaster natrzeć papryką i białym pieprzem. Odstawić w chłodne miejsce na 30 minut.
2. Następnie plastry mięsa obsmażyć na rozgrzanym oleju z obu stron. Mięso podlać wodą tak, żeby przykryła mięso i dusić do miękkości. Gdy mięso będzie miękkie odparować nadmiar wody, a mięso posolić do smaku.
3. Przygotować kapustę: kapustę oczyścić z wierzchnich liści, drobno pokroić, zalać gorącą wodą i gotować do miękkości. Gdy kapusta będzie miękka wodę dokładnie odcedzić. Jabłko umyć, osuszyć, obrać, usunąć gniazdo nasienne, następnie zetrzeć na tarce o dużych oczkach.
4. Do kapusty dodać jabłko i masło ( masła tak około 2-3 łyżki ), całość dusić kilka chwil przyprawiając do smaku solą i pieprzem.
5. Na talerze nakładać porcje kapusty i plastry schabu. Podwać od razu gorące. Smacznego.