Schab duszony z prawdziwkami

Schab duszony z prawdziwkami

Ocena: ★

1 Ocen

portions

Ilość porcji: 4

Sprawdzony przepis na schab z grzybami. Mięso z grzybami to bardzo pyszne połączenie. Danie możemy podać z ziemniakami i ulubioną surówką. Poza sezonem można użyć grzybów mrożonych lub suszonych, ewentualnie pieczarek.

Składniki:

  • 50 dag schabu wieprzowego bez kości
  • 50 dag świeżych prawdziwków
  • 2 średnie cebule
  • 4 łyżki śmietany 12 %
  • 1 łyżeczka mąki pszennej
  • olej
  • sól i pieprz do smaku
  • marynata do mięs klasyczna

Sposób przygotowania:

Sprawdzony przepis na schab z grzybami w moim wydaniu:

  1. Schab oczyścić, umyć i dokładnie osuszyć, następnie pokroić w plastry. Każdy plaster mięsa natrzeć olejem i marynatą do mięs. Odstawić na godzinę w chłodne miejsce.
  2. Grzyby oczyścić, opłukać i dokładnie osuszyć, następnie pokroić na większe kawałki.
  3. Cebulę obrać i pokroić w kostkę.
  4. 4. Na patelni rozgrzać olej i obsmażyć mięso z obu stron.
  5. Obsmażone mięso przełożyć do garnka, dodać grzyby i cebulę, podlać gorącą wodą, tak ,żeby przykryła mięso i dusić do miękkości często mieszając.
  6. Śmietanę rozmieszać z mąką, wlać do niej kilka łyżek goracego sosu, wymieszać i przelać do mięsa, wymieszać, zagotować i przyprawić do smaku solą i pieprzem. Podawać i smacznego.

Pyszny schab z grzybami gotowy.

Autor: babeczka35

Polecamy nasze przepisy