Schabowy pod pierzynką

Schabowy pod pierzynką

Ocena: ★

3 Ocen

portions

Ilość porcji: 6

Zwykły schabowy już nam się znudził, wiec troszeczkę go udoskonaliliśmy. Teraz jest rewelacyjny aż rozpływa się w ustach jest kolorowy i zachęca do jedzenia. Na widok takiego schabowego aż ślinka cieknie :)

Składniki:

6 plastrów schabu bez kości (1cm)
0,35 kg pieczarek
1 duża cebula
0,20 kg żółtego sera
3 jajka
pęczek szczypiorku
majonez
ketchup
sól i pieprz
przyprawa uniwersalna
panierka
olej do smażenia

Sposób przygotowania:

1.
Schabowe rozbijamy, posypujemy solą, pieprzem, przyprawa uniwersalna, obtaczamy w jajku i w panierce.
2.
Smażymy na rozgrzanym oleju na ładny złocisty kolor.
3.
Pieczarki kroimy w plasterki, natomiast cebulę bardzo drobno. Razem podsmażamy na niewielkiej ilości oleju z dodatkiem wody. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem.
4.
Żółty ser ścieramy na tarce o dużych oczkach.
5.
Schabowe układamy na blaszce. Na schabowe wykładamy podsmażone pieczarki z cebulką, polewamy ketchupem, majonezem, posypujemy solą i pieprzem.
6.
Na sam koniec posypujemy startym żółtym serem i do dekoracji polewamy jeszcze raz ketchupem. Zapiekamy w rozgrzanym piekarniku do 180 stopni tak aby ser się rozpuścił. (około 10 minut)
7.
Po wyjęciu z piekarnika posypujemy szczypiorkiem. Smacznego:)

# Tagi:

Autor: EwelinaP

Polecamy nasze przepisy