Schab pieczony z marynaty
Ocena: ★ ★ ★ ★ ★
97 Ocen
Ilość porcji: 6
Polecam sprawdzony przepis na wspaniały, mięciutki schab pieczony tradycyjny. Niestety przy przygotowaniu trzeba być cierpliwym, ponieważ mięso musi dosyć długo leżeć w marynacie, ale potem schab pieczony smakuje jak marzenie:)
Składniki:
- 1,5 kg schabu
- Marynata:
- 10 liści laurowych
- główka czosnku
- białego pieprz
- czarnego pieprz
- kolorowy pieprz
- łyżka majeranku
- 10 ziaren ziela angielskiego
- pół łyżeczki curry
- łyżeczka cukru
- duża łyżka soli
- 2 łyżki octu
Sposób przygotowania:
Schab pieczony według mojego przepisu:
- 2 litry przegotowanej chłodnej wody wlać do dużego naczynia. Dodać roztarty czosnek,po łyżce trzech gatunków pieprzu,łyżkę majeranku,cukru,soli, 2 łyżki octu,ziele angielskie i curry.
- Duży schab (ok.1,5 kg) opłukać, włożyć do marynaty i wstawić do lodówki na 48 godzin.
- Po 2 dobach schab wyjąć i polać wrzątkiem, aby soki podczas pieczenia pozostały w mięsie.
- Schab posypujemy ponownie przyprawami tj.pieprzem, majerankiem i curry wedle uznania) i pieczemy w naczyniu żaroodpornym w piekarniku w temperaturze 220 stopni przez około 1 godzinę.
- Schab pieczony podajemy na zimno z pieczywem, przynajmniej ja tak robię. Oczywiście schab pieczony można podać np do ziemniaków.
Smacznego!
Autor: Barbara
Polecamy również
Magiczne Kotlety
Pieczarki z połaczeniem serka topionego to pyszne nadzienie do schabu.Schab pieczony ze śliwkami
Schab pieczony doskonale komponuje się ze śliwkami. Na dodatek taki schab pieczony jest pyszny zarówno na ciepło,...Schab pod aromatyczną pierzynką
Dekoracyjne danie które mozna wykorzystać na stół Świąteczny i nie tylkoSchab z pieczarkami i kapustą
Schab nadziewany kiszoną kapustą z sosem grzybowymPaprykowy schab pieczony w rękawie.
Propozycja mięsa na niedzielny obiad, ponieważ mięsko piecze się samo. Możemy je podać z ziemniakami i ulubioną sur&oacu...Zobacz więcej przepisów na: