Schab w sosie

Schab w sosie

Ocena:

1 Ocen

portions

Ilość porcji: 2

Kruchy schab w sosie z brązowymi pieczarkami

Składniki:

- 4 grube plastry schabu
- 1 cebula
- 250-300 g brązowych pieczarek
- 1 łyżka mielonych suszonych grzybów
- trochę mąki do posypania i zagęszczenia
- sól, pieprz
- olej do smażenia

Sposób przygotowania:

  • Schab umyć i osuszyć ręcznikiem papierowym. Lekko rozbić tłuczkiem. Posypać z obu stron solą i pieprzem. Odstawić.
  • Cebulę obrać i drobno pokroić w kostkę.
  • Pieczarki umyć, obrać i pokroić w plasterki lub półplasterki.
  • Na patelni rozgrzać tłuszcz.
  • Schab oprószyć z obu stron mąką i obsmażyć na patelni.
  • Do smażącego się schabu dodać cebulę i zeszklić. Dołożyć pieczarki i mielone suszone grzyby. Chwilę posmażyć do miękkości pieczarek.
  • Mięso z cebulą i pieczarkami zalać niedużą ilością wody, tak aby przykryć składniki.
  • Całość gotować, aż schab stanie się kruchy.
  • Doprawić solą i pieprzem. Zagęścić mąką rozmieszaną w niewielkiej ilości zimnej wody.
  • Podawać z kaszą, np. orkiszową lub białą gryczaną i surówką

# Tagi:

Autor: marta625

Polecamy nasze przepisy