Sałatka ze szpinakiem i tortellini

Sałatka ze szpinakiem i tortellini

Ocena: ★

6 Ocen

portions

Ilość porcji: 5

Bardzo smaczna i zdrowa sałatka ze szpinakiem i tortellini. Łatwa do zrobienia i wygląda efektownie, a jeszcze lepiej smakuje. Kolorowa przystawka i lekka przekąska rewelacyjnie smakuje z grzankami lub dodatek do lampki dobrego wina

Składniki:

  • 1 opakowanie tortellini (wg mnie najlepsze jest grzybowe lub ziołowe z pesto)
  • świeży szpinak - 300 gram
  • pomidorki koktajlowe - 300 gram
  • 1 duża czerwona cebula
  • 3 ząbki czosnku
  • Sos KNORR koperkowo-ziołowy lub francuski
  • oliwa z oliwek, woda, ocet balsamiczny - po 3 łyżki
  • słonecznki lub pestki dyni - uprażone na patelni

Sposób przygotowania:

  1. Tortellini ugotuj według przepisu na opakowaniu. Odsącz i wystudź.
  2. Pomidorki pokrój w ćwiartki, cebulę w cienkie piórka, a czosnek w drobną kosteczkę.
  3. Szpinak umyj i wysusz. Zbyt duże liście można porwać na mniejsze.
  4. Tortellini wymieszaj ze szpinakiem, pomidorkami, cebulą i czosnkiem.
  5. Przygotuj sos: rozrób sos KNORR z oliwą, wodą i octem balsamicznym. (Taki sos można wykonać również samemu - będzie zdrowiej. Wystarczy wymieszać różne zioła (świeże lub suszone) z odrobiną wody i 3 łyżkami oliwy z oliwek i 3 łyżkami octu balsamicznego lub winnego.)
  6. Sałatkę wymieszaj delikatnie z sosem i posyp uprażonymi pestkami słonecznika lub dyni - na suchej patelni podgrzewaj pestki delikatnie mieszając aż się lekko zarumienią.

Autor: lisica77

Polecamy nasze przepisy