Polecamy dzisiaj:

Idealny sernik na jesień

Sałatka z tuńczykiem i makaronem

print Drukuj
Sałatka z tuńczykiem i makaronem

Shutterstock.com

liczba porcji Liczba porcji 4
Ocena:
3.7

56 ocen

Dziś proponuję przepis na smaczną i zdrową sałatkę z tuńczykiem i makaronem. Porcję sałatki z tuńczykiem i makaronem można zabrać ze sobą do pracy lub szkoły jako zdrowe danie na drugie śniadanie. Sałatka z tuńczykiem i makaronem zawiera wszystkie składniki zdrowej diety: węglowodany złożone, białko, warzywa i zdrowe tłuszcze. Polecam!

składniki
  • Makaron pełnoziarnisty penne 250 g
  • Tuńczyk w sosie własnym 1 puszka
  • Czerwona papryka 1 sztuka
  • Czarne oliwki 185 g
  • Suszone pomidory 4 sztuki
  • Pomidorki koktajlowe 200 g
  • Bazylia 20 g
  • Oliwa z oliwek 3 łyżki
  • Ocet balsamiczny 1 łyżka
  • sól i pieprz
sposób przygotowania

Aby przygotować sałatkę z tuńczykiem i makaronem należy:

 

  1. Wrzucić makaron do dużego rondla z wrzątkiem
  2. Makaron gotować według przepisu na opakowaniu, powinien być ugotowany al dente!
  3. Makaron starannie odlać i przełożyć do dużej miski
  4. Oliwę utrzeć  z octem balsamicznym - doprawić solą i pieprzem do smaku
  5. Dokładnie wymieszać makaron z sosem
  6. Paprykę upiec w piekarniku (skórka powinna mocno ściemnieć)
  7. Włożyć paprykę do naczynia z pokrywką i poczekać, aż nieco ostygnie
  8. Następnie usunąć z papryki skórkę - miąższ pokroić w cienkie paseczki
  9. Tuńczyka odcisnąć z zalewy, suszone pomidory pokroić w paseczki, a  oliwki przekroić na pół
  10. Do makaronu dodać paseczki papryki, oliwki i suszone pomidory - delikatnie wymieszać.
  11. Następnie dodać tuńczyka, połówki pomidorków koktajlowych oraz bazylię - ponownie wymieszać, uważając, by nie uszkodzić pomidorów
  12. Doprawić solą i pieprzem do smaku

Smak sałatki doskonale wzbogaci rukola. Smacznego!

polecamy
polecamy
ostatnio dodane
Idealny sernik na jesień
Gwiazdka

Idealny sernik na jesień

Za oknem już prawdziwa jesień. To czas ciepłych i aromatycznych naparów, imbiru, herbat i wszystkiego, co nas rozgrzeje w chłodne dni. Więcej czasu spędzamy teraz w domu, dlatego warto umilić sobie ten jesienny czas słodkim akcentem. Jesień to również okres na konkretne owoce i warzywa. Na targach widoczne są jabłka, gruszki i dynie. Dynia to niemal symbol październikowego miesiąca, za sprawą czasu występowania oraz Halloween, które świętowane jest na koniec miesiąca. Zachęcamy Was do przygotowania pysznego sernika dyniowego, który sprawdzi się idealnie na podwieczorek czy na imprezę.
Jak ugotować brokuła czyli cyma na talerzu
Gwiazdka

Jak ugotować brokuła czyli cyma na talerzu

Jak ugotować brokuła? Jakie właściwości ma brokuł? Dlaczego warto jeść brokuły? zapraszamy do naszego artykułu o tym pysznym i zdrowym warzywie 
Dwa sposoby na sernik z bezą
Gwiazdka

Dwa sposoby na sernik z bezą

Sernik z bezą to fantastyczna wariacja łącząca kruchy spód, kremowe wnętrze sernika i niezwykle słodkie zwieńczenie, jakim jest piankowy top. Można śmiało stwierdzić, że to ulubione ciasto wszystkich Polaków i jest najchętniej przygotowywane na uroczystości. Nie trzeba się zastanawiać dlaczego, bo oprócz fantastycznego smaku, niezwykle pięknie prezentuje się na każdym stole.  Istnieje kilka sposobów na wykorzystanie bezowego wierzchu. Największą popularnością cieszy się tak zwany    sernik z rosą, którego wierzch jest miękki a pod wpływem czasu i temperatury, pojawiają się na nim kropelki słodkiej wody, stanowiąc dodatkową dekorację.
Łatwy przepis na tiramisu
Gwiazdka

Łatwy przepis na tiramisu

Przepis na tiramisu    czyli wspaniały włoski deser. Polecam mój przepis na tiramisu, bo jest naprawdę łatwy. A deser doskonały mozna powiedziec :)
Lazania z mięsem mielonym
Gwiazdka

Lazania z mięsem mielonym

Przepis na lazanię z mięsem mielonym. Efekt przepyszny, polecam przepis na lazanię każdemu. Smacznego :)
Sernik na szpinakowym spodzie
Gwiazdka

Sernik na szpinakowym spodzie

Wielkanoc dla Polaków, to święto kojarzące się wiosną, odrodzeniem i pysznym jedzeniem, którego nie może zabraknąć podczas spotkań z rodziną. Wielokrotnie zastanawiamy się, jakimi smakami możemy zaskoczyć naszych gości, by zachować tradycję, ale również wnieść odrobinę nowoczesności. Pośród klasycznych ciast świąt Wielkiej Nocy, możemy wymienić babki, mazurki, makowce, ale także na liście nie może zabraknąć sernika, jako ciasta o wielu wariacjach. 
Lubisz nasze przepisy? Polub WszelkiePrzepisy.pl na Facebooku!