Sałatka z quinoą i ciecierzycą

Sałatka z quinoą i ciecierzycą

Ocena:

4 Ocen

portions

Ilość porcji: 4

Zastanawiasz się co zabrać do pracy na drugie śniadanie? Zdrowym i zbilansowanym posiłkiem będzie sałatka z quinoą i ciecierzycą. Sałatka z komosą ryżową i ciecierzycą dostarcza zarówno pełnowartościowego białka jak i węglowodanów złożonych, dzięki którym utrzymasz w ryzach wahania glikemii. To dlatego sałatka z quinoą i ciecierzycą  pomoże Ci bez mrugnięcia okiem oprzeć się uśmiechającym się wokół Ciebie smakołykom!

Składniki:

  • Quinoa 135 g suchej kaszy
  • Pomidorki koktajlowe 250 g
  • Ciecierzyca 250g (1,5 szklanki)
  • Ser feta 125 g
  • Rukola garść
  • Oliwa z oliwek 20g (2 łyżki)
  • Przyprawy: sól, czosnek, pieprz czarny i różowy, papryka słodka i ostra, bazylia, natka pietruszki

Sposób przygotowania:

Aby przygotować sałatkę z quinoą i ciecierzycą należy:

  1. Kaszę quinoa przelać zimną wodą w celu pozbycia się jej gorzkiego posmaku, zalać zimną, posoloną woda w proporcji 1:2.
  2. Doprowadzić do wrzenia i gotować ok. 10-15 minut aż quinoa wchłonie płyn.
  3. Pokroić ser feta na niewielkie kawałki.
  4. Ugotowaną kaszę i ser połączyć z pomidorkami przekrojonymi na pół, ciecierzycą i rukolą.
  5. Doprawić do smaku oliwą, świeżo mielonym pieprzem i ziołami.

 

i pyszny, pełnowartościowy posiłek, jakim jest sałatka z komosą ryżową jest gotowy!

Smacznego!

Autor: Marta

Polecamy nasze przepisy