Sałatka szwedzka do słoików

Sałatka szwedzka do słoików

Ocena:

0 Ocen

portions

Ilość porcji: 10

Sałatka z ogórków, cebuli i marchewki w zalewie octowej

Składniki:

- 6 kg ogórków
- 1 kg cebuli
- 800 g - 1 kg marchewki
- sól
- 2,5 szklanki octu
- 2 szklanki cukru
- opakowanie ziela angielskiego i gorczycy
- pieprz czarny grubo mielony
- liście laurowe

Sposób przygotowania:

Ogórki w skórkach dokładnie umyć i pokroić w plasterki. Mogą być przerośnięte.

Zmieszać z cebulą pokrojoną w plastry oraz marchewką również pokrojoną w plastry.

Ocet wymieszać z solą i cukrem i zalać pokrojone warzywa. (Można ocet zagotować z cukrem i solą, ale ogórki zalać ostudzoną zalewą.)

Zostawić w zalewie na całą noc.

Na drugi dzień przemieszać całość. Dosypać ziele angielskie, gorczycę i pieprz.

Wykładać do czystych słoików, zalać utworzoną z ogórków wodą. Do każdego słoika włożyć liść laurowy. Pasteryzować 20 minut.

# Tagi:

Autor: marta625

Polecamy nasze przepisy