Sałatka szwedzka
Ocena: ★ ★ ★ ★ ☆
9 Ocen
Ilość porcji: 4
Sałatka szwedzka, to klasyczna sałatka na zimę do słoika, jedna z najlepszych sałatek ogórkowych. Koniecznie musicie spróbować!
Składniki:
- ogórki świeże
- woda
- sól
- cukier
- oce
- pieprz czarny ziarnisty
Sposób przygotowania:
Przepis na sałatkę ogórkową:
- Ogórki 2-2,5 kg. dobrze umyć, pokroić w cienkie plasterki.
- Z 9 szklanek wody i ½ szklanki soli zrobić roztwór. Zalać pokrojone ogórki i odstawić na 3 godziny. Odcedzić.
- Słoiki wyparzyć, do każdego wrzucić przyprawy. Włożyć odcedzone ogórki
Składniki zalewy:
- 3 szkl.wody,
- 2-2,5 szkl.cukru,
- 2 szkl.octu
składniki zagotować, następnie zalać nimi ogórki. Zakręcić. Wstawić do dużego garnka, wlać wodę do wysokości 2/3 słoiczków. Pasteryzować około 10 minut.
No i piewwsze przetowry gotowe!