Śledzie pod pierzynką

Śledzie pod pierzynką

Ocena: ★

5 Ocen

portions

Ilość porcji: 10

Nie ma jak sałatka śledziowa, która jest smaczna i szybko się ją przyrządza. Taka sałatka śledziowa idealnie nadaje się dla niespodziewanych gości. Oto przepis na śledzie pod pierzynką czyli pyszna sałatka śledziowa na stole :)

Składniki:

  • 1 średni słoik płatów śledziowych w zalewie octowej
  • 4 jajka ugotowane na twardo
  • 4 ugotowane ziemniaki
  • 3 ugotowane marchewki
  • 2 cebule
  • kilka łyżek majonezu
  • zielona pietruszka  
  • sałata
  • sól , pieprz 

Sposób przygotowania:

Sałatka śledziowa przepis w kilku krokach:

  1. Najpierw ugotowane, ostudzone ziemniaki ścieramyna tarce o grubych oczkach, rozkładamy na półmisku i solimy.
  2. Teraz pora na śledzie, które odsączamy z zalewy i kroimy na paseczki i układamy na ziemniakach.
  3. Następnie czas na cebule, które kroimy w kostkę i posypujemy nią śledzie.
  4. Teraz na śledziach rozsmarowujemy majonez.
  5. Kolej na marchewkę, ścieramy ją na tarce o grubych oczkach i układamy na majonezie.
  6. Pora na jajka, kroimy je w drobną kostkę i kładziemy na marchewce.
  7. Wszystko doprawiamy solą i pieprzem i dekorujemy naszą sałatkę śledziową  pokrojoną zieloną pietruszką i sałatą.

Sałatka śledziowa gotowa. Smacznego!

Moja rada: można zamiast płatów śledziowych w zalewie  octowej  użyć  matjasów  czyli solonych śledzi  oczywiście wcześniej wymoczonych i odsączonych. 

Autor: Karioka123

Polecamy nasze przepisy