Mintaj w płatkach kukurydzianych.

Mintaj w płatkach kukurydzianych.

Ocena:

0 Ocen

portions

Ilość porcji: 4

Taką rybkę polecam na obiad. Chrupiaca panierka to miła odmiana od zwykłej bułki tartej. Możemy ją podać z ziemniakami i ulubioną surówką.

Składniki:

1 kg filetów z mintaja (mogą być mrożone )

płatki kukurydziane około 2 szklanki

2 jajka

sól i pieprz do smaku

przyprawa do ryb

2 łyżki mąki pszennej

olej do smażenia

Sposób przygotowania:

1. Filety oczyszczamy, myjemy i dokładnie osuszamy (jeżeli mamy mrożone rozmrażamy i dokładnie osuszamy z wody ) .

2. Płatki kukurydziane drobno kruszymy lub rozgniatamy wałkiem do ciasta. Jajka roztrzepujemy widelcem.

3. Filety oprószamy solą, pieprzem i przyprawą do ryb do smaku.

4. Następnie obtaczamy w mące, jajku, a na koniec w płatkach kukurydzianych.

5. Tak przygotowane filety smażymy na rozgrzanym oleju z obu stron, do miękkości i zrumienienia.

6. Podajemy i smacznego.

Autor: babeczka35

Polecamy nasze przepisy