Polecamy dzisiaj:

Ciasto kruche z czereśniami

Ryba po grecku na bogato

print Drukuj
Ryba po grecku na bogato

Fotolia.com

liczba porcji Liczba porcji 4
Ocena:
3.6

39 ocen

Ryba po grecku jest świetna zarówno na ciepło, jak i na zimno. Ja lubię bardzo rybę po grecku na ciepło, szczególnie, że przygotowuję ją w wersji na bogato - z rybą smażoną w panierce z mąki, jajka i bułki tartej. Oczywiście, do takiej ryby po grecku nie podaję już pieczywa.

 

składniki
  • filety z białej ryby (np. z dorsza) - 800 g
  • koncentrat pomidorowy - 200g (mały słoiczek)
  • przecieru pomidorowy - 1 szklanka
  • marchew - 4 szt.
  • cebula - 3 szt.
  • pietruszka - 1 szt.
  • por - 1/2
  • seler - ok. 1/4 średniej wielkości
  • woda - 300 ml
  • cukier - 1 łyżeczka
  • liść laurowy
  • ziele angielskie
  • sól
  • pieprz
  • olej do smażenia
  • mąka, jajko i bułka do panierowania
sposób przygotowania

Jak przyrządzić aromatyczną ryba po grecku w wersji na bogato?

  1. Rybę pokrój na mniejsze kawałki i osusz ręcznikiem papierowym. Panieruj rybę w mące (jeżeli lubisz również w jajku i bułce) i smaż.
  2. Marchewkę, pietruszkę oraz seler zetrzyj na grubych oczkach tarki. Cebulę i pora cienko pokrój.
  3. Warzywa przełóż do garnka i podsmaż przez 2-3 minuty na 2 łyżkach oleju, a potem  zalej je wodą, dodaj przyprawy i duś pod przykryciem ok. 15 minut.
  4. Do miękkich warzyw dodaj koncentrat oraz przecie pomidorowy i gotuj jeszcze przez kilka minut od czasu do czasu mieszając.
  5. Warzywa dopraw solą i pieprzem. Jeżeli całość będzie za gęsta, dodaj ok. 100 ml gorącej wody.
  6. Usmażoną rybę ułóż w naczyniu i przykryj warstwą warzyw. 

Po wystygnięciu ryby i warzyw możesz wstawić wszystko na kwadrans do piekarnika., dzięki czemu, danie nabierze aromatu. Jeśli podajesz rybę po grecku na zimno, ułóż rybę i warzywa warstwowo. Smacznego!

polecamy
polecamy
ostatnio dodane
Fileciki pod migdałową panierką
Gwiazdka

Fileciki pod migdałową panierką

Nie ma nic prostszego, łatwego a zarazem pysznego do zrobienia jak kotlety pod migdałową pierzynką.
Ziemniaki z kotlecikami
Gwiazdka

Ziemniaki z kotlecikami

Ciekawy pomysł na faszerowane ziemniaki, małymi kotlecikami mielonymi. Polecam pyszne.
Tostowa zapiekanka z kurczakiem
Gwiazdka

Tostowa zapiekanka z kurczakiem

Zapiekanka na chlebie tostowym z makaronem oraz kurczakiem, którą możemy podać na obiad lub kolacje.
Brownie czekoladowe
Gwiazdka

Brownie czekoladowe

Przepis na brownie czyli ciasto czekoladowe jest łatwy, więc warto wypróbować. Brownie pokrojone na kawałki pasuje doskonale do aromatycznej kawy :) Polecam sprawdzony przepis na brownie!
 Fasola szparagowa z kiełbasą
Gwiazdka

Fasola szparagowa z kiełbasą

Smaczna przekąska na kolacje.
Zawijane tosty
Gwiazdka

Zawijane tosty

Nie tylko muszą być tosty z tostera ;)
Lubisz nasze przepisy? Polub WszelkiePrzepisy.pl na Facebooku!