Ryba po grecku na bogato


Ocena: ★ ★ ★ ★ ★
39 Ocen

Ilość porcji: 4
Ryba po grecku jest świetna zarówno na ciepło, jak i na zimno. Ja lubię bardzo rybę po grecku na ciepło, szczególnie, że przygotowuję ją w wersji na bogato - z rybą smażoną w panierce z mąki, jajka i bułki tartej. Oczywiście, do takiej ryby po grecku nie podaję już pieczywa.
Składniki:
- filety z białej ryby (np. z dorsza) - 800 g
- koncentrat pomidorowy - 200g (mały słoiczek)
- przecieru pomidorowy - 1 szklanka
- marchew - 4 szt.
- cebula - 3 szt.
- pietruszka - 1 szt.
- por - 1/2
- seler - ok. 1/4 średniej wielkości
- woda - 300 ml
- cukier - 1 łyżeczka
- liść laurowy
- ziele angielskie
- sól
- pieprz
- olej do smażenia
- mąka, jajko i bułka do panierowania
Sposób przygotowania:
Jak przyrządzić aromatyczną ryba po grecku w wersji na bogato?
- Rybę pokrój na mniejsze kawałki i osusz ręcznikiem papierowym. Panieruj rybę w mące (jeżeli lubisz również w jajku i bułce) i smaż.
- Marchewkę, pietruszkę oraz seler zetrzyj na grubych oczkach tarki. Cebulę i pora cienko pokrój.
- Warzywa przełóż do garnka i podsmaż przez 2-3 minuty na 2 łyżkach oleju, a potem zalej je wodą, dodaj przyprawy i duś pod przykryciem ok. 15 minut.
- Do miękkich warzyw dodaj koncentrat oraz przecie pomidorowy i gotuj jeszcze przez kilka minut od czasu do czasu mieszając.
- Warzywa dopraw solą i pieprzem. Jeżeli całość będzie za gęsta, dodaj ok. 100 ml gorącej wody.
- Usmażoną rybę ułóż w naczyniu i przykryj warstwą warzyw.
Po wystygnięciu ryby i warzyw możesz wstawić wszystko na kwadrans do piekarnika., dzięki czemu, danie nabierze aromatu. Jeśli podajesz rybę po grecku na zimno, ułóż rybę i warzywa warstwowo. Smacznego!
# Tagi:
Autor: Mika
Polecamy również

Ryba po grecku na bogato
Ryba po grecku jest świetna zarówno na ciepło, jak i na zimno. Ja lubię bardzo rybę po grecku na ciepło, szczeg&o...
Ryba po grecku - dietetyczna
Ryba po grecku - dietetyczna smakuje lepiej niż danie przyrządzone tradycyjna metodą. Ryba po grecku - dietetyczna jest...
Ryba po grecku
Prosta wersja ryby po grecku
Ryba po grecku.
Jest to moja wersja ryby po grecku. Zawsze podaję ją na gorąco, ale jak ktoś lubi to można też podawać na zimno. Bardzo...
Moja ryba po grecku
Ryba po grecku nie ma co prawda niczego wspólnego z samą Grecją, ale mam do niej słabość. Jesień to przecież pora...Zobacz więcej przepisów na:
Ryba po grecku

Ostatnio dodane

Warszawa stawia na zdrowie
Warszawa stawia na zdrowie – dieta pudełkowa od Wygodna Dieta pokazuje, że można jeść smacznie, zdrowo, a także oszczędz...
Jak zrobić kluski na parze
Oto jak zrobić domowe kluski na parze. Przepis na pampuchy jest prosty, a efekt wyśmienity. Polecam p...
Ekspresy ciśnieniowe De'Longhi: domowa kawiarnia w zasięgu ręki
Jak najlepiej rozpocząć dzień? Filiżanką ulubionej kawy! Jeśli chcesz co rano rozkoszować się aromatycznym napojem, wybi...
Hurtownia cukiernicza: miejsce, dzięki któremu stworzysz unikatowe wypieki
Hurtownia cukiernicza to nie tylko miejsce, gdzie można nabyć podstawowe składniki, ale także źródło inspiracji....
Pyszne zawijańce z rodzynkami
Oto przepis na pyszne zawijańce z rodzynkami, cynamonowe, bardzo dobre.