Ryba po grecku na bogato

Ryba po grecku na bogato

Ocena: ★

39 Ocen

portions

Ilość porcji: 4

Ryba po grecku jest świetna zarówno na ciepło, jak i na zimno. Ja lubię bardzo rybę po grecku na ciepło, szczególnie, że przygotowuję ją w wersji na bogato - z rybą smażoną w panierce z mąki, jajka i bułki tartej. Oczywiście, do takiej ryby po grecku nie podaję już pieczywa.

 

Składniki:

  • filety z białej ryby (np. z dorsza) - 800 g
  • koncentrat pomidorowy - 200g (mały słoiczek)
  • przecieru pomidorowy - 1 szklanka
  • marchew - 4 szt.
  • cebula - 3 szt.
  • pietruszka - 1 szt.
  • por - 1/2
  • seler - ok. 1/4 średniej wielkości
  • woda - 300 ml
  • cukier - 1 łyżeczka
  • liść laurowy
  • ziele angielskie
  • sól
  • pieprz
  • olej do smażenia
  • mąka, jajko i bułka do panierowania

Sposób przygotowania:

Jak przyrządzić aromatyczną ryba po grecku w wersji na bogato?

  1. Rybę pokrój na mniejsze kawałki i osusz ręcznikiem papierowym. Panieruj rybę w mące (jeżeli lubisz również w jajku i bułce) i smaż.
  2. Marchewkę, pietruszkę oraz seler zetrzyj na grubych oczkach tarki. Cebulę i pora cienko pokrój.
  3. Warzywa przełóż do garnka i podsmaż przez 2-3 minuty na 2 łyżkach oleju, a potem  zalej je wodą, dodaj przyprawy i duś pod przykryciem ok. 15 minut.
  4. Do miękkich warzyw dodaj koncentrat oraz przecie pomidorowy i gotuj jeszcze przez kilka minut od czasu do czasu mieszając.
  5. Warzywa dopraw solą i pieprzem. Jeżeli całość będzie za gęsta, dodaj ok. 100 ml gorącej wody.
  6. Usmażoną rybę ułóż w naczyniu i przykryj warstwą warzyw. 

Po wystygnięciu ryby i warzyw możesz wstawić wszystko na kwadrans do piekarnika., dzięki czemu, danie nabierze aromatu. Jeśli podajesz rybę po grecku na zimno, ułóż rybę i warzywa warstwowo. Smacznego!

Autor: Mika

Polecamy nasze przepisy