Polecamy dzisiaj:

Jabłkowe batoniki zbożowe

Ryba po grecku mojej mamy

print Drukuj
Ryba po grecku mojej mamy

Fotolia.com

liczba porcji Liczba porcji 6
Ocena:
3.1

50 ocen

Gotowania nauczyła mnie mama. Dzisiaj mam już własne popisowe dania, ale rybę po grecku przyrządzam według jej przepisu. Ryba po grecku mojej mamy jest aromatyczna i świetna na zimno i na gorąco. Wypróbuj  i ty przepis na rybę po grecku mojej mamy!

składniki
  • dorsz, mintaj, morszczuk (lub inna ryba morska) - 1 kg
  • mąka - 4 łyżki
  • jajko
  • cytryna - 1/2
  • pietruszka - 2 szt.
  • marchewka - 6 szt.
  • seler
  • pory - 2 szt.
  • cebule - 3 szt.
  • kilka liści laurowych
  • pieprz - 5–6 ziaren
  • ziele angielskie
  • koncentrat pomidorowy - 1 mały
  • sól, pieprz
  • olej
sposób przygotowania

A oto etapy przygotowania ryba po grecku mojej mamy:

  1. Marchewki, seler i pietruszki obrać, starannie płuczemy.
  2. Cebule obieramy i kroimy, pory kroimy w krążki, marchewki, seler i pietruszki w cieniutkie słupki.  
  3. Rybę dokładnie myjemy i suszymy, jeżeli jest mrożona, rozmrażamy.
  4. Na olej rozgrzany na patelni wrzucamy wszystkie pokrojone warzywa, smażymy je na średnim ogniu przez kilka minut.
  5. Dodajemy listki laurowe, ziele angielskie i pieprz, mieszamy, smażymy, aż warzywa będą miękkie.
  6. Dodajemy rozpuszczony w kilku łyżkach wody koncentrat pomidorowy, pieprz i sól. Dokładnie mieszamy i dusimy jeszcze kilka minut pod przykryciem.
  7. Rybę skrapiamy sokiem z połówki cytryny, odstawiamy na około 20 minut.
  8. Następnie obtoczoną w mące i roztrzepanym jajku rybę smażymy na oleju z obu stron około 15 minut.
  9. Po usmażeniu ryby układamy ją na półmisku i obkładamy ze wszystkich stron warzywami.

jest doskonała zarówno na zimno, jak i na ciepło. Warto wiedzieć, że jeżeli dodamy do warzyw odrobinę ostrej musztardy i szczyptę cynamonu, ich smak będzie intensywniejszy. Zachęcam do szukania własnego ulubionego smaku ryby po grecku! Smacznego!

polecamy
polecamy
ostatnio dodane
 Fasola szparagowa z kiełbasą
Gwiazdka

Fasola szparagowa z kiełbasą

Smaczna przekąska na kolacje.
Zawijane tosty
Gwiazdka

Zawijane tosty

Nie tylko muszą być tosty z tostera ;)
Magiczne Kotlety
Gwiazdka

Magiczne Kotlety

Pieczarki z połaczeniem serka topionego to pyszne nadzienie do schabu.
Kotlety z kurczaka z pysznym nadzieniem
Gwiazdka

Kotlety z kurczaka z pysznym nadzieniem

Pomysł na pyszny niedzielny obiad
Kotlety z kurczaka z pysznym nadzieniem
Gwiazdka

Kotlety z kurczaka z pysznym nadzieniem

Pomysł na pyszny niedzielny obiad
Naleśniki po węgiersku
Gwiazdka

Naleśniki po węgiersku

Przepis na naleśniki z mięsem. Dziś polecam naleśniki z sosem węgierskim. Przepis na naleśniki z mięsem jest prosty, a danie sycące i pyszne. Polecam naleśniki na sycący obiad czy kolację!
Lubisz nasze przepisy? Polub WszelkiePrzepisy.pl na Facebooku!