Polecamy dzisiaj:

Ciasto kruche z czereśniami

Ryba po grecku mojej mamy

print Drukuj
Ryba po grecku mojej mamy

Fotolia.com

liczba porcji Liczba porcji 6
Ocena:
3.1

50 ocen

Gotowania nauczyła mnie mama. Dzisiaj mam już własne popisowe dania, ale rybę po grecku przyrządzam według jej przepisu. Ryba po grecku mojej mamy jest aromatyczna i świetna na zimno i na gorąco. Wypróbuj  i ty przepis na rybę po grecku mojej mamy!

składniki
  • dorsz, mintaj, morszczuk (lub inna ryba morska) - 1 kg
  • mąka - 4 łyżki
  • jajko
  • cytryna - 1/2
  • pietruszka - 2 szt.
  • marchewka - 6 szt.
  • seler
  • pory - 2 szt.
  • cebule - 3 szt.
  • kilka liści laurowych
  • pieprz - 5–6 ziaren
  • ziele angielskie
  • koncentrat pomidorowy - 1 mały
  • sól, pieprz
  • olej
sposób przygotowania

A oto etapy przygotowania ryba po grecku mojej mamy:

  1. Marchewki, seler i pietruszki obrać, starannie płuczemy.
  2. Cebule obieramy i kroimy, pory kroimy w krążki, marchewki, seler i pietruszki w cieniutkie słupki.  
  3. Rybę dokładnie myjemy i suszymy, jeżeli jest mrożona, rozmrażamy.
  4. Na olej rozgrzany na patelni wrzucamy wszystkie pokrojone warzywa, smażymy je na średnim ogniu przez kilka minut.
  5. Dodajemy listki laurowe, ziele angielskie i pieprz, mieszamy, smażymy, aż warzywa będą miękkie.
  6. Dodajemy rozpuszczony w kilku łyżkach wody koncentrat pomidorowy, pieprz i sól. Dokładnie mieszamy i dusimy jeszcze kilka minut pod przykryciem.
  7. Rybę skrapiamy sokiem z połówki cytryny, odstawiamy na około 20 minut.
  8. Następnie obtoczoną w mące i roztrzepanym jajku rybę smażymy na oleju z obu stron około 15 minut.
  9. Po usmażeniu ryby układamy ją na półmisku i obkładamy ze wszystkich stron warzywami.

jest doskonała zarówno na zimno, jak i na ciepło. Warto wiedzieć, że jeżeli dodamy do warzyw odrobinę ostrej musztardy i szczyptę cynamonu, ich smak będzie intensywniejszy. Zachęcam do szukania własnego ulubionego smaku ryby po grecku! Smacznego!

polecamy
polecamy
ostatnio dodane
Fileciki pod migdałową panierką
Gwiazdka

Fileciki pod migdałową panierką

Nie ma nic prostszego, łatwego a zarazem pysznego do zrobienia jak kotlety pod migdałową pierzynką.
Ziemniaki z kotlecikami
Gwiazdka

Ziemniaki z kotlecikami

Ciekawy pomysł na faszerowane ziemniaki, małymi kotlecikami mielonymi. Polecam pyszne.
Tostowa zapiekanka z kurczakiem
Gwiazdka

Tostowa zapiekanka z kurczakiem

Zapiekanka na chlebie tostowym z makaronem oraz kurczakiem, którą możemy podać na obiad lub kolacje.
Brownie czekoladowe
Gwiazdka

Brownie czekoladowe

Przepis na brownie czyli ciasto czekoladowe jest łatwy, więc warto wypróbować. Brownie pokrojone na kawałki pasuje doskonale do aromatycznej kawy :) Polecam sprawdzony przepis na brownie!
 Fasola szparagowa z kiełbasą
Gwiazdka

Fasola szparagowa z kiełbasą

Smaczna przekąska na kolacje.
Zawijane tosty
Gwiazdka

Zawijane tosty

Nie tylko muszą być tosty z tostera ;)
Lubisz nasze przepisy? Polub WszelkiePrzepisy.pl na Facebooku!