Polecamy dzisiaj:

Idealny sernik na jesień

Ryba po grecku - dietetyczna

print Drukuj
Ryba po grecku - dietetyczna

Shutterstock.com

liczba porcji Liczba porcji 5
Ocena:
3.6

38 ocen

Ryba po grecku - dietetyczna smakuje lepiej niż danie przyrządzone tradycyjna metodą. Ryba po grecku - dietetyczna jest naprawdę pyszna! Delikatna, krucha i aromatyczna; dodatkowo lekko pikantna, z delikatnym mięsem ryby i warzywami - taka jest właśnie ryba po grecku - dietetyczna W skrócie: świetna, niskokaloryczna propozycja na święta!  :)

składniki
  • Biała ryba (filety) 500 g
  • Marchew 4 sztuki średnie
  • Pietruszka 2 sztuki średnie
  • Seler 1/2 sztuki
  • Cebula 1 sztuka
  • Przecier pomidorowy 250 ml
  • Liście laurowe 2 sztuki 
  • Ziele angielskie 3 sztuki
  • Koncentrat pomidorowy 50 g
  • Oliwa z oliwek 1 łyżka
sposób przygotowania

Aby przygotować niskokaloryczne świąteczne danie: rybę po grecku - dietetyczną należy:

  1. Marchew, pietruszkę i selera obrać, umyć i zetrzeć na tarce o dużych oczkach
  2. Cebule posiekać w kostkę.
  3. Na patelni rozgrzać oliwę, a następnie podsmażyć cebulkę
  4. Po minucie dodać pozostałe, starte warzywa - wymieszać
  5. Dodać pomidory, ziele angielskie, liść laurowy
  6. Dusić na małym ogniu ok. 10 minut mieszając od czasu do czasu (w razie konieczności można lekko podlać wodą).
  7. Dobrze by warzywa pozostały lekko twardawe.
  8. Rybę pokroić na kawałki, skropić sokiem z cytryny, doprawić pieprzem i solą 
  9. Rybę ułożyć na folii aluminiowej, zawinąć i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na około 20 minut
  10. Gdy warzywa będą miękkie, ułożyć je na półmisku naprzemiennie z upieczoną  rybą
  11. Na wierzchu powinny być warzywa.

Potrawę podawaj na ciepło lub na zimno, ryba po grecku smakuje i tak i tak.

Smacznego! :)

polecamy
polecamy
ostatnio dodane
Zupa cebulowa
Gwiazdka

Zupa cebulowa

Przepis na zupę cebulową, pyszną i zdrową. Zupa cebulowa dobra na kaca? Trzeba wypróbować ten przepis kuchni francuskiej :) 
Przepis na ciasto marchewkowe
Gwiazdka

Przepis na ciasto marchewkowe

Pyszne ciasto marchewkowe, jesienny przebój, którego nie może zabraknąć na naszym stole. Polecam   przepis na ciasto marchewkowe.
Idealny sernik na jesień
Gwiazdka

Idealny sernik na jesień

Za oknem już prawdziwa jesień. To czas ciepłych i aromatycznych naparów, imbiru, herbat i wszystkiego, co nas rozgrzeje w chłodne dni. Więcej czasu spędzamy teraz w domu, dlatego warto umilić sobie ten jesienny czas słodkim akcentem. Jesień to również okres na konkretne owoce i warzywa. Na targach widoczne są jabłka, gruszki i dynie. Dynia to niemal symbol październikowego miesiąca, za sprawą czasu występowania oraz Halloween, które świętowane jest na koniec miesiąca. Zachęcamy Was do przygotowania pysznego sernika dyniowego, który sprawdzi się idealnie na podwieczorek czy na imprezę.
Jak ugotować brokuła czyli cyma na talerzu
Gwiazdka

Jak ugotować brokuła czyli cyma na talerzu

Jak ugotować brokuła? Jakie właściwości ma brokuł? Dlaczego warto jeść brokuły? zapraszamy do naszego artykułu o tym pysznym i zdrowym warzywie 
Dwa sposoby na sernik z bezą
Gwiazdka

Dwa sposoby na sernik z bezą

Sernik z bezą to fantastyczna wariacja łącząca kruchy spód, kremowe wnętrze sernika i niezwykle słodkie zwieńczenie, jakim jest piankowy top. Można śmiało stwierdzić, że to ulubione ciasto wszystkich Polaków i jest najchętniej przygotowywane na uroczystości. Nie trzeba się zastanawiać dlaczego, bo oprócz fantastycznego smaku, niezwykle pięknie prezentuje się na każdym stole.  Istnieje kilka sposobów na wykorzystanie bezowego wierzchu. Największą popularnością cieszy się tak zwany    sernik z rosą, którego wierzch jest miękki a pod wpływem czasu i temperatury, pojawiają się na nim kropelki słodkiej wody, stanowiąc dodatkową dekorację.
Łatwy przepis na tiramisu
Gwiazdka

Łatwy przepis na tiramisu

Przepis na tiramisu    czyli wspaniały włoski deser. Polecam mój przepis na tiramisu, bo jest naprawdę łatwy. A deser doskonały mozna powiedziec :)
Lubisz nasze przepisy? Polub WszelkiePrzepisy.pl na Facebooku!