Moja ryba po grecku

Moja ryba po grecku

Ocena: ★

23 Ocen

portions

Ilość porcji: 5

Ryba po grecku nie ma co prawda niczego wspólnego z samą Grecją, ale mam do niej słabość. Jesień to przecież pora smacznych warzyw, stąd mój pomysł na rybę po grecku właśnie teraz. Świeże warzywa, ulubiona ryba gwarantują naprawdę smaczną rybę po grecku.

Składniki:

  • filety rybne mrożone lub świeże (np. dorsz, morszczuk, mintaj)
  • koncentrat pomidorowy - 100 g
  • marchewki - ½ kg
  • pietruszki - 15 dag
  • seler - 10 dag
  • cebula - 1 szt.
  • mały por (biała część) - 1 szt.
  • gorąca woda - 3 szklanki
  • sól - 1 łyżeczka
  • ziele angielskie
  • listek laurowy - 1 szt.
  • pieprz, słodka papryka, bazylia, oregano
  • olej roślinny do smażenia

Sposób przygotowania:

Moja ryba po grecku, tak ją przyrządzam:

  1. Rozmrażam rybę i dokładnie osuszam ją papierowym ręcznikiem. Kroję filety na kawałki i posypuję je solą i pieprzem.  
  2. Warzywa, czyli marchewkę, pietruszkę i seler trę na jarzynowej tarce o grubych oczkach. Przekładam je do garnka i zalewam wrzącą wodą, po czym solę.
  3. Gotuję warzywa przez 15 - 20 minut z uchyloną pokrywką. Na koniec, dodaję ziele angielskie i listek laurowy.
  4. Kiedy warzywa się gotują, smażę rybę obtoczoną w mące.
  5. Odlewam pół szklanki wywaru i dodaję do niego koncentrat pomidorowy, mieszam.
  6. Cebulę i por kroję w plasterki i przysmażam krótko na oleju.
  7. Dodaję ugotowane warzywa i koncentrat, mieszam i gotuję. Doprawiam danie do smaku.
  8. Gorące warzywa kładę na usmażoną rybę.

Ryba po grecku należy do tych dań, które smakują najlepiej następnego dnia. Warzywa są nasmakowane sosem pomidorowym, a ryba nabiera wyjątkowego aromatu. 

Smacznego! 

Autor: Andrzej

Polecamy nasze przepisy