Polecamy dzisiaj:

Pizza z patelni

Moja ryba po grecku

print Drukuj
Moja ryba po grecku

Fotolia.com

liczba porcji Liczba porcji 5
Ocena:
3.8

23 ocen

Ryba po grecku nie ma co prawda niczego wspólnego z samą Grecją, ale mam do niej słabość. Jesień to przecież pora smacznych warzyw, stąd mój pomysł na rybę po grecku właśnie teraz. Świeże warzywa, ulubiona ryba gwarantują naprawdę smaczną rybę po grecku.

składniki
  • filety rybne mrożone lub świeże (np. dorsz, morszczuk, mintaj)
  • koncentrat pomidorowy - 100 g
  • marchewki - ½ kg
  • pietruszki - 15 dag
  • seler - 10 dag
  • cebula - 1 szt.
  • mały por (biała część) - 1 szt.
  • gorąca woda - 3 szklanki
  • sól - 1 łyżeczka
  • ziele angielskie
  • listek laurowy - 1 szt.
  • pieprz, słodka papryka, bazylia, oregano
  • olej roślinny do smażenia
sposób przygotowania

Moja ryba po grecku, tak ją przyrządzam:

  1. Rozmrażam rybę i dokładnie osuszam ją papierowym ręcznikiem. Kroję filety na kawałki i posypuję je solą i pieprzem.  
  2. Warzywa, czyli marchewkę, pietruszkę i seler trę na jarzynowej tarce o grubych oczkach. Przekładam je do garnka i zalewam wrzącą wodą, po czym solę.
  3. Gotuję warzywa przez 15 - 20 minut z uchyloną pokrywką. Na koniec, dodaję ziele angielskie i listek laurowy.
  4. Kiedy warzywa się gotują, smażę rybę obtoczoną w mące.
  5. Odlewam pół szklanki wywaru i dodaję do niego koncentrat pomidorowy, mieszam.
  6. Cebulę i por kroję w plasterki i przysmażam krótko na oleju.
  7. Dodaję ugotowane warzywa i koncentrat, mieszam i gotuję. Doprawiam danie do smaku.
  8. Gorące warzywa kładę na usmażoną rybę.

Ryba po grecku należy do tych dań, które smakują najlepiej następnego dnia. Warzywa są nasmakowane sosem pomidorowym, a ryba nabiera wyjątkowego aromatu. 

Smacznego! 

polecamy
polecamy
ostatnio dodane
Fileciki pod migdałową panierką
Gwiazdka

Fileciki pod migdałową panierką

Nie ma nic prostszego, łatwego a zarazem pysznego do zrobienia jak kotlety pod migdałową pierzynką.
Ziemniaki z kotlecikami
Gwiazdka

Ziemniaki z kotlecikami

Ciekawy pomysł na faszerowane ziemniaki, małymi kotlecikami mielonymi. Polecam pyszne.
Tostowa zapiekanka z kurczakiem
Gwiazdka

Tostowa zapiekanka z kurczakiem

Zapiekanka na chlebie tostowym z makaronem oraz kurczakiem, którą możemy podać na obiad lub kolacje.
Brownie czekoladowe
Gwiazdka

Brownie czekoladowe

Przepis na brownie czyli ciasto czekoladowe jest łatwy, więc warto wypróbować. Brownie pokrojone na kawałki pasuje doskonale do aromatycznej kawy :) Polecam sprawdzony przepis na brownie!
 Fasola szparagowa z kiełbasą
Gwiazdka

Fasola szparagowa z kiełbasą

Smaczna przekąska na kolacje.
Zawijane tosty
Gwiazdka

Zawijane tosty

Nie tylko muszą być tosty z tostera ;)
Lubisz nasze przepisy? Polub WszelkiePrzepisy.pl na Facebooku!