Moja ryba po grecku
Ocena: ★ ★ ★ ☆ ☆
23 Ocen
Ilość porcji: 5
Ryba po grecku nie ma co prawda niczego wspólnego z samą Grecją, ale mam do niej słabość. Jesień to przecież pora smacznych warzyw, stąd mój pomysł na rybę po grecku właśnie teraz. Świeże warzywa, ulubiona ryba gwarantują naprawdę smaczną rybę po grecku.
Składniki:
- filety rybne mrożone lub świeże (np. dorsz, morszczuk, mintaj)
- koncentrat pomidorowy - 100 g
- marchewki - ½ kg
- pietruszki - 15 dag
- seler - 10 dag
- cebula - 1 szt.
- mały por (biała część) - 1 szt.
- gorąca woda - 3 szklanki
- sól - 1 łyżeczka
- ziele angielskie
- listek laurowy - 1 szt.
- pieprz, słodka papryka, bazylia, oregano
- olej roślinny do smażenia
Sposób przygotowania:
Moja ryba po grecku, tak ją przyrządzam:
- Rozmrażam rybę i dokładnie osuszam ją papierowym ręcznikiem. Kroję filety na kawałki i posypuję je solą i pieprzem.
- Warzywa, czyli marchewkę, pietruszkę i seler trę na jarzynowej tarce o grubych oczkach. Przekładam je do garnka i zalewam wrzącą wodą, po czym solę.
- Gotuję warzywa przez 15 - 20 minut z uchyloną pokrywką. Na koniec, dodaję ziele angielskie i listek laurowy.
- Kiedy warzywa się gotują, smażę rybę obtoczoną w mące.
- Odlewam pół szklanki wywaru i dodaję do niego koncentrat pomidorowy, mieszam.
- Cebulę i por kroję w plasterki i przysmażam krótko na oleju.
- Dodaję ugotowane warzywa i koncentrat, mieszam i gotuję. Doprawiam danie do smaku.
- Gorące warzywa kładę na usmażoną rybę.
Ryba po grecku należy do tych dań, które smakują najlepiej następnego dnia. Warzywa są nasmakowane sosem pomidorowym, a ryba nabiera wyjątkowego aromatu.
Smacznego!
# Tagi:
Autor: Andrzej
Polecamy również
Ryba po grecku
Prosta wersja ryby po greckuRyba po grecku na bogato
Ryba po grecku jest świetna zarówno na ciepło, jak i na zimno. Ja lubię bardzo rybę po grecku na ciepło, szczeg&o...Ryba po grecku.
Jest to moja wersja ryby po grecku. Zawsze podaję ją na gorąco, ale jak ktoś lubi to można też podawać na zimno. Bardzo...Moja ryba po grecku
Ryba po grecku nie ma co prawda niczego wspólnego z samą Grecją, ale mam do niej słabość. Jesień to przecież pora...Ryba po grecku mojej mamy
Gotowania nauczyła mnie mama. Dzisiaj mam już własne popisowe dania, ale rybę po grecku przyrządzam według jej przepisu....Zobacz więcej przepisów na: