Polecamy dzisiaj:

Espresso, latte czy flat white? Poznaj rodzaje kaw i ich sekrety

Rosołek z jaglanymi kluseczkami

print Drukuj
Rosołek z jaglanymi kluseczkami

Izabela S.

liczba porcji Liczba porcji 4
Ocena:
5.0

1 ocena

Rosół z jaglanymi kluseczkami to pyszna i rozgrzewająca zupa. Jaglane kluseczki robiłam pierwszy raz i wyszły bardzo smaczne. Bardzo pasują one do rosołu. Polecam na obiad.

składniki
  • Wywar:
  • 4 skrzydełka z kurczaka
  • 1 pietruszka
  • 1 marchewka
  • koperek według uznania
  • natka pietruszki według uznania
  • sól i pieprz do smaku
  • Kluseczki:
  • 1 woreczek kaszy jaglanej ( 10 dag )
  • 1 jajko
  • 1 łyżeczka masła
  • 1 łyżka posiekanego koperku
  • sól i pieprz do smaku
  • 2 łyżki mąki pszennej
  • półtorej łyżki bułki tartej
  • 1 łyżka oleju
  • pół małej cebuli
sposób przygotowania

Sprawdzony przepis na rosół z jaglanymi kluseczkami:

  1. Najpierw musimy przygotować wywar i tak mięso trzeba oczyścić, umyć i osuszyć. Następnie przełożyć do garnka, zalać zimną wodą, tak około półtora litra.
  2. Marchewkę i pietruszkę obrać i umyć następnie zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Warzywa przełożyć do mięsa i gotować do miękkości. Miękkie skrzydełka wyjąć a wywar przyprawić do smaku solą i pieprzem a na koniec dodać posiekany koperek i natkę pietruszki.
  3. Teraz pora na kluseczki: cebulę obrać i drobno pokroić, następnie usmażyć na oleju do miękkości i lekkiego zrumienienia.
  4. Kaszę jaglaną ugotować w osolonej wodzie według przepisu na opakowaniu. Ugotowaną przełożyć do miski, dodać 1 łyżeczkę masła, wymieszać i na kilka minut przykryć pokrywką. Po tym czasie kaszę dokładnie wystudzić.
  5. Do wystudzonej kaszy wbić jajko, dodać mąkę pszenną, bułkę tartą, usmażoną cebulę i koperek, przyprawić do smaku solą i pieprzem, dokładnie wymieszać.
  6. W garnku Zagotować osoloną wodę, łyżką wrzucać niewielkie kluseczki i gotujemy około 5 minut. Następnie za pomocą łyżki cedzakowej wyjąć kluseczki i przełożyć je do rosołku.

Pyszny rosół gotowy.

Podawać i smacznego.

Ocena:
5.0
Liczba porcji 4
polecamy
polecamy
ostatnio dodane
Espresso, latte czy flat white? Poznaj rodzaje kaw i ich sekrety
Gwiazdka

Espresso, latte czy flat white? Poznaj rodzaje kaw i ich sekrety

Dzisiaj na półkach sklepowych można znaleźć szeroką gamę typów kaw, oferujących zróżnicowane smaki i aromaty.Napój uzyskiwany z ziaren kawowca zdobył na tyle dużą popularność, że dla wielu osób dzień bez kawy jest trudny do wyobrażenia. Różnorodność napojów kawowych jest tak ogromna, że każdy może odkryć idealną, włoską kawę, którą się zachwyci!
Hummus z ciecierzycy
Gwiazdka

Hummus z ciecierzycy

Pysznie kremowa pasta z ciecierzycy i sezamu czyli hummus. Popularne danie z kuchni bliskiego wschodu, które na dobre zadomowiło się na stołach całego świata. Ten przepis jest prosty a efekt dużo lepszy od gotowego rozwiązania ze sklepu!
Sałatka ziemniaczana do grilla
Gwiazdka

Sałatka ziemniaczana do grilla

Jak zrobić sałatkę ziemniaczaną na grilla? Zobaczcie przepis na pyszną sałatkę, która idealnie pasuje do grilla. Smacznego!
Wiosenne śniadanie
Gwiazdka

Wiosenne śniadanie

Jak zrobić sałatkę z jajkiem, ogórkiem i rzodkiewką? Oto pyszne wiosenne śniadanie z jajkami, świeżymi ogórkami i rzodkiewką.
Jak zrobić bruschettę
Gwiazdka

Jak zrobić bruschettę

Oto przepis, jak zrobic bruschettę, czyli tradycyjną włoską przekąskę. Pyszna i włoska, czego chcieć więcej? :)
Jak zrobić sernik na kruchym spodzie
Gwiazdka

Jak zrobić sernik na kruchym spodzie

Sernik na kruchym spodzie to pyszne ciasto z serem, które składa się z dwóch warstw - spodu z ciasta kruchego i masy serowej. Oto    przepis na sernik na kruchym spodzie!
Lubisz nasze przepisy? Polub WszelkiePrzepisy.pl na Facebooku!