Polecamy dzisiaj:

Dwa sposoby na sernik z bezą

Rosołek z jaglanymi kluseczkami

print Drukuj
Rosołek z jaglanymi kluseczkami

Izabela S.

liczba porcji Liczba porcji 4
Ocena:
5.0

1 ocena

Rosół z jaglanymi kluseczkami to pyszna i rozgrzewająca zupa. Jaglane kluseczki robiłam pierwszy raz i wyszły bardzo smaczne. Bardzo pasują one do rosołu. Polecam na obiad.

składniki
  • Wywar:
  • 4 skrzydełka z kurczaka
  • 1 pietruszka
  • 1 marchewka
  • koperek według uznania
  • natka pietruszki według uznania
  • sól i pieprz do smaku
  • Kluseczki:
  • 1 woreczek kaszy jaglanej ( 10 dag )
  • 1 jajko
  • 1 łyżeczka masła
  • 1 łyżka posiekanego koperku
  • sól i pieprz do smaku
  • 2 łyżki mąki pszennej
  • półtorej łyżki bułki tartej
  • 1 łyżka oleju
  • pół małej cebuli
sposób przygotowania

Sprawdzony przepis na rosół z jaglanymi kluseczkami:

  1. Najpierw musimy przygotować wywar i tak mięso trzeba oczyścić, umyć i osuszyć. Następnie przełożyć do garnka, zalać zimną wodą, tak około półtora litra.
  2. Marchewkę i pietruszkę obrać i umyć następnie zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Warzywa przełożyć do mięsa i gotować do miękkości. Miękkie skrzydełka wyjąć a wywar przyprawić do smaku solą i pieprzem a na koniec dodać posiekany koperek i natkę pietruszki.
  3. Teraz pora na kluseczki: cebulę obrać i drobno pokroić, następnie usmażyć na oleju do miękkości i lekkiego zrumienienia.
  4. Kaszę jaglaną ugotować w osolonej wodzie według przepisu na opakowaniu. Ugotowaną przełożyć do miski, dodać 1 łyżeczkę masła, wymieszać i na kilka minut przykryć pokrywką. Po tym czasie kaszę dokładnie wystudzić.
  5. Do wystudzonej kaszy wbić jajko, dodać mąkę pszenną, bułkę tartą, usmażoną cebulę i koperek, przyprawić do smaku solą i pieprzem, dokładnie wymieszać.
  6. W garnku Zagotować osoloną wodę, łyżką wrzucać niewielkie kluseczki i gotujemy około 5 minut. Następnie za pomocą łyżki cedzakowej wyjąć kluseczki i przełożyć je do rosołku.

Pyszny rosół gotowy.

Podawać i smacznego.

Ocena:
5.0
Liczba porcji 4
polecamy
polecamy
ostatnio dodane
Dwa sposoby na sernik z bezą
Gwiazdka

Dwa sposoby na sernik z bezą

Sernik z bezą to fantastyczna wariacja łącząca kruchy spód, kremowe wnętrze sernika i niezwykle słodkie zwieńczenie, jakim jest piankowy top. Można śmiało stwierdzić, że to ulubione ciasto wszystkich Polaków i jest najchętniej przygotowywane na uroczystości. Nie trzeba się zastanawiać dlaczego, bo oprócz fantastycznego smaku, niezwykle pięknie prezentuje się na każdym stole.  Istnieje kilka sposobów na wykorzystanie bezowego wierzchu. Największą popularnością cieszy się tak zwany    sernik z rosą, którego wierzch jest miękki a pod wpływem czasu i temperatury, pojawiają się na nim kropelki słodkiej wody, stanowiąc dodatkową dekorację.
Łatwy przepis na tiramisu
Gwiazdka

Łatwy przepis na tiramisu

Przepis na tiramisu    czyli wspaniały włoski deser. Polecam mój przepis na tiramisu, bo jest naprawdę łatwy. A deser doskonały mozna powiedziec :)
Lazania z mięsem mielonym
Gwiazdka

Lazania z mięsem mielonym

Przepis na lazanię z mięsem mielonym. Efekt przepyszny, polecam przepis na lazanię każdemu. Smacznego :)
Sernik na szpinakowym spodzie
Gwiazdka

Sernik na szpinakowym spodzie

Wielkanoc dla Polaków, to święto kojarzące się wiosną, odrodzeniem i pysznym jedzeniem, którego nie może zabraknąć podczas spotkań z rodziną. Wielokrotnie zastanawiamy się, jakimi smakami możemy zaskoczyć naszych gości, by zachować tradycję, ale również wnieść odrobinę nowoczesności. Pośród klasycznych ciast świąt Wielkiej Nocy, możemy wymienić babki, mazurki, makowce, ale także na liście nie może zabraknąć sernika, jako ciasta o wielu wariacjach. 
Serowe wrapy z boczkiem
Gwiazdka

Serowe wrapy z boczkiem

Doskonały przepis na ketowrapy, keto serowe wrapy z boczkiem. Doskonałe w diecie keto, pyszne i wspaniałe. Polecam  przepis na serowe keto wrapy!
Dobry ten sernik, taki nie za słodki! Przepis na idealny sernik
Gwiazdka

Dobry ten sernik, taki nie za słodki! Przepis na idealny sernik

Przepis na idealny sernik! Delikatne ciasto bananowe połączone z aksamitną twarogową warstwą plus nadzienie w postaci aromatycznych owoców, to coś, czemu ciężko się oprzeć. Słodkie, a przy okazji zdrowe. 
Lubisz nasze przepisy? Polub WszelkiePrzepisy.pl na Facebooku!