Rosołek z jaglanymi kluseczkami

Rosołek z jaglanymi kluseczkami

Ocena:

1 Ocen

portions

Ilość porcji: 4

Rosół z jaglanymi kluseczkami to pyszna i rozgrzewająca zupa. Jaglane kluseczki robiłam pierwszy raz i wyszły bardzo smaczne. Bardzo pasują one do rosołu. Polecam na obiad.

Składniki:

  • Wywar:
  • 4 skrzydełka z kurczaka
  • 1 pietruszka
  • 1 marchewka
  • koperek według uznania
  • natka pietruszki według uznania
  • sól i pieprz do smaku
  • Kluseczki:
  • 1 woreczek kaszy jaglanej ( 10 dag )
  • 1 jajko
  • 1 łyżeczka masła
  • 1 łyżka posiekanego koperku
  • sól i pieprz do smaku
  • 2 łyżki mąki pszennej
  • półtorej łyżki bułki tartej
  • 1 łyżka oleju
  • pół małej cebuli

Sposób przygotowania:

Sprawdzony przepis na rosół z jaglanymi kluseczkami:

  1. Najpierw musimy przygotować wywar i tak mięso trzeba oczyścić, umyć i osuszyć. Następnie przełożyć do garnka, zalać zimną wodą, tak około półtora litra.
  2. Marchewkę i pietruszkę obrać i umyć następnie zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Warzywa przełożyć do mięsa i gotować do miękkości. Miękkie skrzydełka wyjąć a wywar przyprawić do smaku solą i pieprzem a na koniec dodać posiekany koperek i natkę pietruszki.
  3. Teraz pora na kluseczki: cebulę obrać i drobno pokroić, następnie usmażyć na oleju do miękkości i lekkiego zrumienienia.
  4. Kaszę jaglaną ugotować w osolonej wodzie według przepisu na opakowaniu. Ugotowaną przełożyć do miski, dodać 1 łyżeczkę masła, wymieszać i na kilka minut przykryć pokrywką. Po tym czasie kaszę dokładnie wystudzić.
  5. Do wystudzonej kaszy wbić jajko, dodać mąkę pszenną, bułkę tartą, usmażoną cebulę i koperek, przyprawić do smaku solą i pieprzem, dokładnie wymieszać.
  6. W garnku Zagotować osoloną wodę, łyżką wrzucać niewielkie kluseczki i gotujemy około 5 minut. Następnie za pomocą łyżki cedzakowej wyjąć kluseczki i przełożyć je do rosołku.

Pyszny rosół gotowy.

Podawać i smacznego.

Autor: babeczka35

Polecamy nasze przepisy