Rosół z domowym makaronem.

Rosół z domowym makaronem.

Ocena: ★

2 Ocen

portions

Ilość porcji: 4

Jak rosół to tylko z własnoręcznie zrobionym makaronem. Aromatyczny i pyszny rosół najbardziej smakuje bardzo gorący. Obowiązkowo polecam przepis na rosół na niedzielny obiad.

Składniki:

  • Składniki na rosół:
  • pół wiejskiej kury
  • 2 pietruszki
  • 2 marchewki
  • pół cebuli
  • kawałek selera
  • kawałek zielonej części pora
  • dowolna ilość natki pietruszki ( najlepiej świeżej )
  • sól i pieprz do smaku
  •  
  • Składniki na makaron:
  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 3 duże jajka
  • szczypta soli
  • sól do gotowania makaronu
  • mąka pszenna do posypania stolnicy

Sposób przygotowania:

Przepis na domowy rosół:

  1. Mięso oczyścić, pokroić na mniejsze części, dokładnie umyć i osuszyć. Przekłożyć do garnka.
  2. Warzywa obrać i umyć. Marchewki i pietruszki pokroić w paski. Cebulę opalić nad palnikiem ( przypiec ). Por i seler zostawić w całości.
  3. Przygotowane warzywa przełożyć do mięsa, zalać zimną wodą i gotować do miękkości. Na koniec gotowania do rosołu dodać natkę pietruszki i przyprawić do smaku.
  4. Gdy rosół będzie się gotował pora przygotować domowy makaron: Mąkę dać na stolnicę, zrobić dołek, wbić do niego jajka i dodać sól, następnie zagnieść ciasto i uformować kulę, odstawić na pół godziny.
  5. Po tym czasie ciasto wałkować na posypanej mąką stolnicy na cienkie płaty, kroić w paski a nastepnie w cieniutki makaron.
  6. Tak przygotowany makaron rozrzucić na posypanej mąką stolnicy i odstawić na około 30 minut, żeby trochę podsechł, od czasu do czasu można przemieszać, żeby się nie posklejał.
  7. Następnie makaron gotować w osolonej wodzie do miękkości. Odcedzić i przelać zimną wodą, dokładnie odsączyć z wody.

Na talerze nakładać porcje makaronu i goracego rosołu. Podawać i smacznego.

Autor: babeczka35

Polecamy nasze przepisy