Polecamy dzisiaj:

Idealny sernik na jesień

Rosół przepis na wiejski rosół

print Drukuj
Rosół przepis na wiejski rosół

Fotolia.com

liczba porcji Liczba porcji 6
Ocena:
4.2

4 oceny

Jak ugotować rosół - Rosół to najprostsza do wykonania zupa na świecie. Jednak jej smak zależy przede wszystkim od rodzaju dobranego mięsa, na którym gotuje się wywar. Ja najlepiej lubię rosół ugotowany na wiejskiej kurze. Rosół jest wtedy esencjonalny i wtedy czuję prawdziwy smak, a jeszcze jak dodam liść białej kapusty to po prostu miód nie rosół. Polecam.

składniki
  • 3 marchewki
  • 1 pietruszka
  • kawałek selera
  • cebula (najlepiej pieczona)
  • kawałek pora
  • liść białej kapusty
  • natka pietruszki
  • ziele angielskie
  • pieprz ziarnisty
  • liście laurowe
  • sól i pieprz
sposób przygotowania

Przepis na wiejski rosół:

Rosół wiejski warto zrobić, bo to od razu inny smak, którym nasz rosół się charakteryzuje.

  1. Gotujemy wodę w sporym garnku. Następnie dodajemy umytą i podzieloną na kawałki połówkę kury i przyprawy: ziele angielskie, liście laurowe, pieprz ziarnisty, sól i pieprz. Wywar doprowadzamy do wrzenia i gotujemy na małym ogniu 30 minut.
  2. Następnie dodajemy pokrojone w kawałki warzywa, całą cebulę, liść kapusty. I dalej gotujemy już nasz rosół na małym ogniu przynajmniej 1,5 godziny.
  3. Jak wyparuje woda to dolewamy przegotowaną i gotujemy rosół dalej.
  4. Gotowy rosół podajemy prosto z gara, czyli gorący z dodatkiem makaronu (najlepiej klusek własnej roboty) i posypujemy nasz rosół  natką pietruszki.

Pyszny rosół wiejski gotowy do podawania.

Smacznego!

Ocena:
4.2
Liczba porcji 6
polecamy
polecamy
ostatnio dodane
Zupa cebulowa
Gwiazdka

Zupa cebulowa

Przepis na zupę cebulową, pyszną i zdrową. Zupa cebulowa dobra na kaca? Trzeba wypróbować ten przepis kuchni francuskiej :) 
Przepis na ciasto marchewkowe
Gwiazdka

Przepis na ciasto marchewkowe

Pyszne ciasto marchewkowe, jesienny przebój, którego nie może zabraknąć na naszym stole. Polecam   przepis na ciasto marchewkowe.
Idealny sernik na jesień
Gwiazdka

Idealny sernik na jesień

Za oknem już prawdziwa jesień. To czas ciepłych i aromatycznych naparów, imbiru, herbat i wszystkiego, co nas rozgrzeje w chłodne dni. Więcej czasu spędzamy teraz w domu, dlatego warto umilić sobie ten jesienny czas słodkim akcentem. Jesień to również okres na konkretne owoce i warzywa. Na targach widoczne są jabłka, gruszki i dynie. Dynia to niemal symbol październikowego miesiąca, za sprawą czasu występowania oraz Halloween, które świętowane jest na koniec miesiąca. Zachęcamy Was do przygotowania pysznego sernika dyniowego, który sprawdzi się idealnie na podwieczorek czy na imprezę.
Jak ugotować brokuła czyli cyma na talerzu
Gwiazdka

Jak ugotować brokuła czyli cyma na talerzu

Jak ugotować brokuła? Jakie właściwości ma brokuł? Dlaczego warto jeść brokuły? zapraszamy do naszego artykułu o tym pysznym i zdrowym warzywie 
Dwa sposoby na sernik z bezą
Gwiazdka

Dwa sposoby na sernik z bezą

Sernik z bezą to fantastyczna wariacja łącząca kruchy spód, kremowe wnętrze sernika i niezwykle słodkie zwieńczenie, jakim jest piankowy top. Można śmiało stwierdzić, że to ulubione ciasto wszystkich Polaków i jest najchętniej przygotowywane na uroczystości. Nie trzeba się zastanawiać dlaczego, bo oprócz fantastycznego smaku, niezwykle pięknie prezentuje się na każdym stole.  Istnieje kilka sposobów na wykorzystanie bezowego wierzchu. Największą popularnością cieszy się tak zwany    sernik z rosą, którego wierzch jest miękki a pod wpływem czasu i temperatury, pojawiają się na nim kropelki słodkiej wody, stanowiąc dodatkową dekorację.
Łatwy przepis na tiramisu
Gwiazdka

Łatwy przepis na tiramisu

Przepis na tiramisu    czyli wspaniały włoski deser. Polecam mój przepis na tiramisu, bo jest naprawdę łatwy. A deser doskonały mozna powiedziec :)
Lubisz nasze przepisy? Polub WszelkiePrzepisy.pl na Facebooku!