Rosół przepis klasyczny

Rosół przepis klasyczny

Ocena: ★

5 Ocen

portions

Ilość porcji: 6

Jak ugotowac rosół? Co rosół, to inny przepis, bo ilu smakoszy tyle rosołów jest na świecie, a biorąc pod uwagę dodatki, czyli z czym można zjeść rosół i na czym rosół ugotować, to już w ogóle cyfra prawie astronomiczna. Ja lubię rosół klasyczny i dlatego przepis na rosół klasyczny podam.

Składniki:

  • 6l wody
  • pół kurczaka
  • 30 dag pręgi wołowej
  • 1 żeberko wołowe
  • 20 szt. żołądków drobiowych
  • 2-3 marchewki
  • 1 pietruszka
  • gruby plaster selera
  • cebula
  • zielona część pora
  • natka pietruszki
  • pieprz ziarnisty
  • liście laurowe
  • ziele angielskie
  • sól i pieprz
  • 2 kostki rosołowe (niekoniecznie, ja lubię)

Sposób przygotowania:

Przepis na rosół klasyczny, który stosuję w moim domu:

  1. W dużym garnku doprowadzamy do wrzenia wodę i wrzucamy do niej dokładnie umyte mięso: kurczaka i wołowinę.
  2. Dalej dodajemy wszystkie przyprawy (kostki rosołowe też) i nasz wywar gotujemy ok. 40 minut.
  3. Po tym czasie wrzucamy do bulionu obrane i pokrojone w kawałki warzywa, pora, cebulę. I tak przygotowany wywar gotujemy go na małym ogniu ok. 2 godziny. Na godzinę przed końcem gotowania wrzucamy dokładnie umyte żołądki drobiowe. Uwielbiam rosół z żołądkami :)
  4. Gorący rosół podajemy z makaronem nitki i posypujemy posiekaną natką pietruszki.

Mój przepis jest dla tych, którzy zadają sobie pytanie: "jak ugotować rosół" :) 


Gotowy pyszny rosół, polecam!

Autor: Magda

Polecamy nasze przepisy