Roladki ze szpinakiem

Roladki ze szpinakiem

Ocena:

0 Ocen

portions

Ilość porcji: 6

Szukasz ciekawego pomysłu na obiad? Polecam nadziewane roladki ze szpinakiem i mozzarellą.

Składniki:

1 kg schabu bez kości 5 ząbków czosnku natka pietruszki, koperku szczypta vegety 500 g szpinaku 10 dag sera -mozzarelli szczypta soli i pieprzu

Sposób przygotowania:

Schab myjemy, kroimy w plastry o szerokości około 1 cm. Ubijamy porzadnie tłuczkiem jak na kotlety, układamy w pojemniku. Nacieramy mięso przeciśniętym przez praskę czosnkiem, posypujemy pokrojoną natką pietruszki, koperku, vegetą oraz solą i pieprzem. Najlepiej przygotować mięso dzień wcześniej i zostawić na noc w lodówce aby przeszło przyprawami. Szpinak gotujemy we wrzącej wodzie (długość gotowania zależy czy jest on mrożony czy świeży). Ugotowany szpinak dajemy do miseczki, kroimy w kostkę mozarellę, dodajemy szczyptę soli, vegety oraz pieprzu, mieszany za pomocą łyżeczki. Na każdy ubity kawałek schabu, do jego środka nakładamy łyżeczkę farszu, zwijamy w rulonik. Do keksówki lub większej foremki( wtedy można upiec 10 roladek na raz) nakładamy zwinięte roladki, jedne obok drugiej. Można je umocować za pomocą wykałaczek aby farsz nie wypłynął. Piec około 40 minut w temp. 190 minut,a około 10 minut przed wyciągnięciem z piekarnika można posypać wierzch startą mozzarellą. Upieczone roladki można podawać z ziemniaczkami, ryżem, kaszą oraz ulubioną surówką.

# Tagi:

Autor: AsiaK

Polecamy nasze przepisy