Roladki ze szpinakiem
Ocena: ★ ★ ★ ★ ★
0 Ocen
Ilość porcji: 6
Szukasz ciekawego pomysłu na obiad? Polecam nadziewane roladki ze szpinakiem i mozzarellą.
Składniki:
1 kg schabu bez kości
5 ząbków czosnku
natka pietruszki, koperku
szczypta vegety
500 g szpinaku
10 dag sera -mozzarelli
szczypta soli i pieprzu
Sposób przygotowania:
Schab myjemy, kroimy w plastry o szerokości około 1 cm. Ubijamy porzadnie tłuczkiem jak na kotlety, układamy w pojemniku. Nacieramy mięso przeciśniętym przez praskę czosnkiem, posypujemy pokrojoną natką pietruszki, koperku, vegetą oraz solą i pieprzem. Najlepiej przygotować mięso dzień wcześniej i zostawić na noc w lodówce aby przeszło przyprawami.
Szpinak gotujemy we wrzącej wodzie (długość gotowania zależy czy jest on mrożony czy świeży). Ugotowany szpinak dajemy do miseczki, kroimy w kostkę mozarellę, dodajemy szczyptę soli, vegety oraz pieprzu, mieszany za pomocą łyżeczki. Na każdy ubity kawałek schabu, do jego środka nakładamy łyżeczkę farszu, zwijamy w rulonik.
Do keksówki lub większej foremki( wtedy można upiec 10 roladek na raz) nakładamy zwinięte roladki, jedne obok drugiej. Można je umocować za pomocą wykałaczek aby farsz nie wypłynął. Piec około 40 minut w temp. 190 minut,a około 10 minut przed wyciągnięciem z piekarnika można posypać wierzch startą mozzarellą.
Upieczone roladki można podawać z ziemniaczkami, ryżem, kaszą oraz ulubioną surówką.
# Tagi:
Autor: AsiaK
Polecamy również
Roladki schabowe z sałatą i gorgonzolą podane na pure z rabarbaru
Sprawdzony przepis na roladki ze schabu to smaczna propozycja na niedzielny obiad, roladki z gorgonzolą i sałatą. Roladk...Zawijasy z jajecznym farszem
Można równiez zrobić tej wersji jajecznice bo farsz jest pyszny.Roladki schabowe w sosie jogurtowym
Delikatne mięso w lekko kwaśnym sosieRoszponka zwinięta w schabie
Roszponka jest bardzo bogata w witaminę C dlatego warto wykorzystywac ją do potraw.Schabowe z nadzienieniem chińskim
W sam raz na śiwięta, pokażmy inną odsłonę schabuZobacz więcej przepisów na: