Roladki schabowe w sosie jogurtowym

Roladki schabowe w sosie jogurtowym

Ocena: ☆

0 Ocen

portions

Ilość porcji: 2

Delikatne mięso w lekko kwaśnym sosie

Składniki:

- 4-5 plastrów schabu
- 4-5 plasterków boczku
- 1 ogórek konserwowy
- 1 cebula
- kawałek selera
- kawałek pora
- 1 marchewka
- 1 mały jogurt naturalny
- 2 łyżki mąki pszennej
- sól, pieprz, papryka słodka
- trochę mąki do oprószenia
- olej do smażenia

Sposób przygotowania:

  • Schab umyć i osuszyć ręcznikiem papierowym. Rozbić lekko tłuczkiem do mięsa.
  • Każdy plaster schabu posypać lekko solą, pieprzem i papryką. Na schab położyć plasterek boczku, ćwiartkę ogórka i plasterek cebuli. Zawinąć roladkę i spiąć wykałaczkami.
  • Roladki oprószyć mąką.

 

  • Warzywa dokładnie umyć i obrać. Por pokroić na półplasterki, marchewkę na plasterki, pietruszkę i seler w kostkę.
  • Na patelni rozgrzać niewielką ilość oleju. Zrumienić roladki z każdej strony. Do roladek dodać pokrojone warzywa i chwilę posmażyć razem.
  • Na patelnię dolać tyle wody, aby roladki były przykryte chociaż do połowy. Gotować do miękkości warzyw i mięsa.
  • Roladki wyciągnąć na talerz. Sos zagęścić i zabielić mąką wymieszaną z jogurtem.
  • Doprawić do smaku solą i pieprzem. Z powrotem wrzucić roladki.
  • Podawać np. z ryżem.

# Tagi:

Autor: marta625

Polecamy nasze przepisy