Zapraszam na bardzo pyszne roladki. Możemy je upiec gdy mamy ochotę na coś słodkiego. Nie wymagają dużo pracy, a możemy cieszyć się pysznym smakiem.
Ciasto:
1 jajko
1 szklanka mąki tortowej
10 dag masła lub margaryny
2 łyżki śmietany 12 %
Masa serowa:
1 jajko
30 dag sera białego
1 budyń waniliowy
1 cukier waniliowy
cukier puder do smaku - tak około 2-3 łyżki
10 dag rodzynek
5 dag masła lub margaryny
Dodatkowo:
mąka pszenna do posypania stolnicy
1. Ciasto: Z podanych składników zagnieść ciasto. Wstawić do lodówki na pół godziny do schłodzenia.
2. Masa serowa: Wszystkie składniki na masę serową ( oprócz rodzynek ) dokładnie ze sobą utrzeć z cukrem pudrem według uznania. Na koniec wsypać rodzynki i wymieszać.
3. Schłodzone ciasto wałkować na posypanej mąką stolnicy na prostokąt o wymiarach około 27 cm x 40 cm. Na cieście rozsmarować równomiernie masę serową.
4. Następnie zwinąć roladę i pokroić w dość grube plastry.
5. Roladki ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i piec do zrumienienia w temperaturze 180 minut przez około 35 minut.
Serowa rolada nadziewana pieczarkami, porem i kurczakiem
Espresso, latte czy flat white? Poznaj rodzaje kaw i ich sekrety
Sałatka ziemniaczana do grilla
Jak zrobić sernik na kruchym spodzie
Jeśli chcesz dodać przepis lub skontaktować się z redakcją pisz na adres: kontakt@wszelkieprzepisy.pl
Wysyłając przepis akceptujesz regulamin serwisu