Rolada porzeczkowa

Rolada porzeczkowa

Ocena: ★

1 Ocen

portions

Ilość porcji: 14

Pyszna i bardzo prosta rolada, bardzo dobra masa porzeczkowa!

Składniki:

Ciasto:

5 jaj

5 łyżek cukru

4 łyżki mąki pszennej

1 łyżka kakao

1 łyżeczka proszku do pieczenia

Masa porzeczkowa:

¼ litra mleka

0,5 masła

Cukier puder do smaku

Alkohol do smaku

4 łyżki czerwonej porzeczki

1 biała czekolada

Budyń śmietankowy

Sposób przygotowania:

Biszkopt:

Białka ubijamy na sztywną pianę z cukrem. Wlewamy powoli żółtka i delikatnie mieszamy łyżką. Wsypujemy kakao, proszek do pieczenia i mąkę pszenną. Mieszamy i pieczemy w 180 stopniach do 25 minut w foremce 25/36. Zwijamy w ścierkę i studzimy.

Masa porzeczkowa:

Na mleku gotujemy budyń. Studzimy i ucieramy z masłem, cukrem pudrem i alkoholem do smaku. Czerwoną porzeczkę miażdżymy łyżką i gotujemy ciągle mieszając do 8 minut. Przecieramy i studzimy. Czekoladę białą rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Przetartą porzeczkę i chłodną czekoladę łączymy z utartym masłem. Przekładamy masą roladę.

Autor: aga-27

Polecamy nasze przepisy