Ciasto:
5 jaj
5 łyżek cukru
4 łyżki mąki pszennej
1 łyżka kakao
1 łyżeczka proszku do pieczenia
Masa porzeczkowa:
¼ litra mleka
0,5 masła
Cukier puder do smaku
Alkohol do smaku
4 łyżki czerwonej porzeczki
1 biała czekolada
Budyń śmietankowy
Biszkopt:
Białka ubijamy na sztywną pianę z cukrem. Wlewamy powoli żółtka i delikatnie mieszamy łyżką. Wsypujemy kakao, proszek do pieczenia i mąkę pszenną. Mieszamy i pieczemy w 180 stopniach do 25 minut w foremce 25/36. Zwijamy w ścierkę i studzimy.
Masa porzeczkowa:
Na mleku gotujemy budyń. Studzimy i ucieramy z masłem, cukrem pudrem i alkoholem do smaku. Czerwoną porzeczkę miażdżymy łyżką i gotujemy ciągle mieszając do 8 minut. Przecieramy i studzimy. Czekoladę białą rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Przetartą porzeczkę i chłodną czekoladę łączymy z utartym masłem. Przekładamy masą roladę.
Espresso, latte czy flat white? Poznaj rodzaje kaw i ich sekrety
Sałatka ziemniaczana do grilla
Espresso, latte czy flat white? Poznaj rodzaje kaw i ich sekrety
Sałatka ziemniaczana do grilla
Jak zrobić sernik na kruchym spodzie
Jeśli chcesz dodać przepis lub skontaktować się z redakcją pisz na adres: kontakt@wszelkieprzepisy.pl
Wysyłając przepis akceptujesz regulamin serwisu