Rolada kokosowa z galaretkowym oczkiem.
Ocena: ☆ ☆ ☆ ☆ ☆
0 Ocen
Ilość porcji: 12
Bardzo prosta i bardzo szybka w wykonaniu rolada. Sprawdzi się gdy mamy ochotę na coś słodkiego. Polecam do popołudniowej kawki.
Składniki:
Biszkopt na roladę:
3 jajka
3 łyżki cukru
3 łyżki zimnej wody
3 łyżki mąki tortowej
szczypta soli
pół łyżeczki proszku do pieczenia
Masa:
15 dag masła lub margaryny
5 dag wiórek kokosowych
cukier puder do smaku
1 dowolna galaretka ( użyłam malinowej )
sok z cytryny do smaku
Sposób przygotowania:
1. Przygotować biszkopt: Białka ubić na sztywną pianę ze szczyptą soli, następnie dodać cukier i ubijać, dodać żółtka i wodę, chwilę poubijać. Na koniec dodać mąkę i proszek do piecznia, delikatnie wymieszać.
2. Ciasto przełożyć do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia o wymiarach około 24 cm x 35 cm. Piec około 15 minut w temperaturze 180 stopni.
3. Upieczony biszkopt zdjąć z papieru i zawinąć w ściereczkę formując roladę. Wystudzić i odwinąć ze ściereczki.
4. Przygotować masę: Galaretkę rozpuścić w 1 szklance wody i odstawić do zastygnięcia. Zastygniętą galaretkę pokroić w paski.
5. Masło lub margarynę utrzeć z cukrem pudrem do smaku, dodać sok z cytryny i wiórki kokosowe, dokładnie utrzeć.
6. Na biszkopt rozsmarować masę, galaretkę w paskach ułożyć wzdłuż dłuższego boku, następnie zwinąć roladę.
7. Roladę wstawić do lodówki do stężenia, po tym czasie pokroić w plastry i podawać. Smacznego.