Rolada kokosowa z galaretkowym oczkiem.

Rolada kokosowa z galaretkowym oczkiem.

Ocena: ☆

0 Ocen

portions

Ilość porcji: 12

Bardzo prosta i bardzo szybka w wykonaniu rolada. Sprawdzi się gdy mamy ochotę na coś słodkiego. Polecam do popołudniowej kawki.

Składniki:

Biszkopt na roladę:

3 jajka

3 łyżki cukru

3 łyżki zimnej wody

3 łyżki mąki tortowej

szczypta soli

pół łyżeczki proszku do pieczenia

 

Masa:

15 dag masła lub margaryny

5 dag wiórek kokosowych

cukier puder do smaku

1 dowolna galaretka ( użyłam malinowej )

sok z cytryny do smaku

Sposób przygotowania:

1. Przygotować biszkopt: Białka ubić na sztywną pianę ze szczyptą soli, następnie dodać cukier i ubijać, dodać żółtka i wodę, chwilę poubijać. Na koniec dodać mąkę i proszek do piecznia, delikatnie wymieszać.

2. Ciasto przełożyć do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia o wymiarach około 24 cm x 35 cm. Piec około 15 minut w temperaturze 180 stopni.

3. Upieczony biszkopt zdjąć z papieru i zawinąć w ściereczkę formując roladę. Wystudzić i odwinąć ze ściereczki.

4. Przygotować masę: Galaretkę rozpuścić w 1 szklance wody i odstawić do zastygnięcia. Zastygniętą galaretkę pokroić w paski.

5. Masło lub margarynę utrzeć z cukrem pudrem do smaku, dodać sok z cytryny i wiórki kokosowe, dokładnie utrzeć.

6. Na biszkopt rozsmarować masę, galaretkę w paskach ułożyć wzdłuż dłuższego boku, następnie zwinąć roladę.

7. Roladę wstawić do lodówki do stężenia, po tym czasie pokroić w plastry i podawać. Smacznego.

Autor: babeczka35

Polecamy nasze przepisy