Rolada cielęca

Rolada cielęca

Ocena: ★

2 Ocen

portions

Ilość porcji: 10

Roladę można zrobić na różne sposoby, oto przepis na roladę cielęcą. Cielęcina to mięso delikatne i aksamitne w smaku, warto to wykorzystać we wspaniałym przepisie na roladę z cielęciny. Cielęcina ze szpinakiem, parmezanem = przepyszna rolada cielęca :)

Składniki:

  • 1kg cielęciny 
  • 5 jajek 
  • 300g szpinaku świeżego (umytego)
  • ulubione świeże zioła (np. bazylia, tymianek)
  • 100g tartego parmezanu
  • 30g majeranku
  • oliwa z oliwek extra vergine Olitalia 
  • sól i pieprz do smaku
  • 2 średnie cebule

Sposób przygotowania:

Przepis na roladę cielęcą w kilku krokach:

  1. Na oliwie z oliwek zeszklij posiekany czosnek ze szpinakiem, dopraw solą i pieprzem. Dodaj zioła i majeranek.
  2. Cielęcinę rozkrój na płaty i ułóż obok siebie. Rozbij delikatnie i lekko i posól. Rozbij jajka z parmezanem, połącz ze szpinakiem i wyłóż masę na cielęcinę.
  3. Dokładnie zwiń roladę i zwiąż nitką.
  4. Na wierzchu ułóż piórka cebuli. Piecz w 200°C ok. 50 min pod przykryciem.
  5. Roladę podawaj ostudzoną pokrojoną w plastry.

Rolada cielęca gotowa. 

Smacznego!

Autor: FlyPR

Polecamy nasze przepisy