Rolada cielęca
Ocena: ★ ★ ★ ★ ★
2 Ocen
Ilość porcji: 10
Roladę można zrobić na różne sposoby, oto przepis na roladę cielęcą. Cielęcina to mięso delikatne i aksamitne w smaku, warto to wykorzystać we wspaniałym przepisie na roladę z cielęciny. Cielęcina ze szpinakiem, parmezanem = przepyszna rolada cielęca :)
Składniki:
- 1kg cielęciny
- 5 jajek
- 300g szpinaku świeżego (umytego)
- ulubione świeże zioła (np. bazylia, tymianek)
- 100g tartego parmezanu
- 30g majeranku
- oliwa z oliwek extra vergine Olitalia
- sól i pieprz do smaku
- 2 średnie cebule
Sposób przygotowania:
Przepis na roladę cielęcą w kilku krokach:
- Na oliwie z oliwek zeszklij posiekany czosnek ze szpinakiem, dopraw solą i pieprzem. Dodaj zioła i majeranek.
- Cielęcinę rozkrój na płaty i ułóż obok siebie. Rozbij delikatnie i lekko i posól. Rozbij jajka z parmezanem, połącz ze szpinakiem i wyłóż masę na cielęcinę.
- Dokładnie zwiń roladę i zwiąż nitką.
- Na wierzchu ułóż piórka cebuli. Piecz w 200°C ok. 50 min pod przykryciem.
- Roladę podawaj ostudzoną pokrojoną w plastry.
Rolada cielęca gotowa.
Smacznego!