Zapraszam na bardzo pyszne i mięciutkie drożdżowe rogaliki. Kajmak bardzo pasuje do ciasta drożdżowego. Polecam z kubkiem herbaty lub filiżanką kawy.
Ciasto:
5 dag drożdży
50 dag mąki tortowej
2 jajka
1 szklanka ciepłego mleka
pół szklanki cukru
5 dag masła lub margaryny
Dodatkowo:
mąka pszenna do posypania stolnicy
pół puszki gotowej masy krówkowej
1. Drożdże rozetrzeć z 1 łyżką cukru i 1 łyżką mąki i kilkoma łyżkami ciepłego mleka. Przykryć ściereczką i odstawić, żeby rozczyn ,, ruszył'' w ciepłe miejsce na około 15 minut.
2. W tym czasie jajka utrzeć z cukrem na puszystą masę, a masło lub margarynę roztopić i lekko przestudzić.
3. Do mąki dać wyrośnięte drożdże, utarte jajka, masło i stopniowo wlewając pozostałe ciepłe mleko zagnieść mięciutkie ciasto. Następnie ciasto przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na około godzinę.
4. Po tym czasie ciasto podzielić na 4 części, każdą część uformować w kulę i rozwałkować i pokroić nożem na trójkąty.
5. Na każdy trójkąt nakładać porcje kajmaku i zwijać formując rogaliki.
6. Rogaliki układać na blasze wyłożonej papierem i piec do zrumienienia w temperaturze 180 stopni przez około 30 minut.
Rogaliki z kokosowym nadzieniem
Drożdżowe rogaliki z makiem i rodzynkami
Sałatka ziemniaczana do grilla
Jak zrobić sernik na kruchym spodzie
Jeśli chcesz dodać przepis lub skontaktować się z redakcją pisz na adres: kontakt@wszelkieprzepisy.pl
Wysyłając przepis akceptujesz regulamin serwisu