Domowe rogale.

Domowe rogale.

Ocena: ☆

0 Ocen

portions

Ilość porcji: 12

Polecam Wam pyszne rogale. Idealne na śniadanie, kolację lub podwieczorek .Pyszne i chrupiące. Uważam, że najlepiej smakują z domową konfiturą, ja podałam je z dżemem z czarnej porzeczki własnej roboty. Zapraszam.

Składniki:

Składniki na rogale:

4 dag świeżych drożdży

1 szklanka ciełego mleka

2 i pół szklanki mąki pszennej

pół łyżeczki soli

5 dag masła

2 jajka

3 łyżki cukru

Sposób przygotowania:

1. Najpierw masło roztapiamy i studzimy.

2. Następnie drożdże rozcieramy z łyżeczką cukru i połową ciepłego mleka. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 15 minut, żeby podrosły.

3. W tym czasie jajka ucieramy z pozostałym cukrem.

4. Wykonanie ciasta: Do mąki dajemy sól, wyrośnięte drożdże, utarte jajka, pozostałe mleko, stopione masło i zagniatamy mięciutkie ciasto. Zagniecione ciasto przykrywamy ściereczką i odstawiamy na około 1 godzinę w ciepłe miejsce, żeby podwoiło swoją objętość.

5. Formowanie: Po tym czasie wyrosnięte ciasto dzielimy na dwie części i formujemy kule, każdą kulę wałkujemy osobno na stolnicy posypanej mąką. Następnie podzielimy na 6 trójkątów i formujemy rogaliki.

6. Gotowe uformowane rogaliki układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Odstawiamy na około 15 minut żeby jeszcze podrosły.

7. Rogaliki pieczemy około 30 minut w temperaturze 180 stopni, do zrumienia.

8. Podajemy i smacznego.

Autor: babeczka35

Polecamy nasze przepisy