Ragout z pieczarkami
Ocena: ★ ★ ★ ☆ ☆
13 Ocen
Ilość porcji: 4
Nie ma jak ragout, gdy chce się spróbowac pyszne mięso w smacznym sosie. Przepis na ragout warto wypróbować, bo ragout jest naprawdę pyszne. Także polecam przepis na ragout z pieczarkami.
Składniki:
- 10 dkg pieczarek
- wołowina 50 dkg
- 2 cebule
- łyżka smalcu
- łyżka przecieru pomidorowego
- pół łyżki mąki
- 2 ząbki czosnku
- pół szklanki czerwonego wina
- sól
- pieprz
Sposób przygotowania:
Przepis na ragout z pieczarkami w kilku krokach:
- Najpierw czosnek oraz cebule obieramy.
- Mięso kroimy w kostkę i oprószamy solą ugniecioną z czosnkiem, mąką oraz pieprzem.
- Pokrojoną cebulę podsmażamy na smalcu, dodajemy mięso i wszystko rumienimy.
- Następnie podlewamy małą ilością wody, winem i dusimy pod przykryciem ok. 45 minut.
- Teraz pora na pieczarki, które oczyszcamy, myjemy, osuszamy, kroimy na ćwiartki i po dodaniu do mięsa dusimy aż będa miękkie.
- Na koniec duszenia dodajemy przecier pomidorowy i wszystko zagotowujemy. Doprawiamy do smaku pieprzem i solą.
Ragout z pieczarkami gotowe, prawda, że przepis na ragout jest łatwy?
A więc do dzieła i smacznego!