Ragout z pieczarkami

Ragout z pieczarkami

Ocena: ★

13 Ocen

portions

Ilość porcji: 4

Nie ma jak ragout, gdy chce się spróbowac pyszne mięso w smacznym sosie. Przepis na ragout warto wypróbować, bo ragout jest naprawdę pyszne. Także polecam przepis na ragout z pieczarkami.

Składniki:

  • 10 dkg pieczarek
  • wołowina 50 dkg
  • 2 cebule
  • łyżka smalcu
  • łyżka przecieru pomidorowego
  • pół łyżki mąki
  • 2 ząbki czosnku
  • pół szklanki czerwonego wina
  • sól
  • pieprz

Sposób przygotowania:

Przepis na ragout z pieczarkami w kilku krokach:

  1. Najpierw czosnek oraz cebule obieramy.
  2. Mięso kroimy w kostkę i oprószamy solą ugniecioną z czosnkiem, mąką oraz pieprzem.
  3. Pokrojoną cebulę podsmażamy na smalcu, dodajemy mięso i wszystko rumienimy.
  4. Następnie podlewamy małą ilością wody, winem i dusimy pod przykryciem ok. 45 minut.
  5. Teraz pora na pieczarki, które oczyszcamy, myjemy, osuszamy, kroimy na ćwiartki i po dodaniu do mięsa dusimy aż będa miękkie.
  6. Na koniec duszenia dodajemy przecier pomidorowy i wszystko zagotowujemy. Doprawiamy do smaku pieprzem i solą.

Ragout z pieczarkami gotowe, prawda, że przepis na ragout jest łatwy?
A więc do dzieła i smacznego!

Autor: Magdalena

Polecamy nasze przepisy