Racuszki z jabłkiem i nutką cynamonu.

Racuszki z jabłkiem i nutką cynamonu.

Ocena:

9 Ocen

portions

Ilość porcji: 4

Racuszki z jabłkiem są przepyszne. Ja uwielbiam z dużą ilością cynamonu.  Najczęściej kojarzą się nam z dzieciństwem. Idealne na podwieczorek. Przed podaniem można oprószyć cukrem pudrem.

Składniki:

Ciasto:

1 szklanka mleka

2 jajka

około półtorej szklanki mąki tortowej

szczypta proszku do pieczenia

szczypta soli

cukier do smaku

cynamon mielony według uznania

1 łyżka cukru z prawdziwą wanilią

 

Dodatkowo:

olej do smażenia

2 średnie jabłka

ewentualnie cukier puder do posypania

Sposób przygotowania:

1. Składniki ciasta zmiksować na gładkie bez grudek ciasto, cukier dodać według smaku ( ja dodałam 2 łyżki ). Mąkę najlepiej dodawać stopniowo, ciasto powinno mieć konsystencję gęstej śmietany.

2. Umyte jabłka obrać i pokroić w plasterki.

3. Na patelni rozgrzać olej, nałożyć łyżkę ciasta, plasterek jabłka i znów łyżkę ciasta.

4. Racuszki smażyć po kilka minut z każdej strony.

5. Usmażone osączyć na papierowym ręczniku z nadmiaru tłuszczu.

Autor: babeczka35

Polecamy nasze przepisy