Racuszki z jabłkiem i nutką cynamonu.
Ocena: ★ ★ ★ ★ ★
9 Ocen
Ilość porcji: 4
Racuszki z jabłkiem są przepyszne. Ja uwielbiam z dużą ilością cynamonu. Najczęściej kojarzą się nam z dzieciństwem. Idealne na podwieczorek. Przed podaniem można oprószyć cukrem pudrem.
Składniki:
Ciasto:
1 szklanka mleka
2 jajka
około półtorej szklanki mąki tortowej
szczypta proszku do pieczenia
szczypta soli
cukier do smaku
cynamon mielony według uznania
1 łyżka cukru z prawdziwą wanilią
Dodatkowo:
olej do smażenia
2 średnie jabłka
ewentualnie cukier puder do posypania
Sposób przygotowania:
1. Składniki ciasta zmiksować na gładkie bez grudek ciasto, cukier dodać według smaku ( ja dodałam 2 łyżki ). Mąkę najlepiej dodawać stopniowo, ciasto powinno mieć konsystencję gęstej śmietany.
2. Umyte jabłka obrać i pokroić w plasterki.
3. Na patelni rozgrzać olej, nałożyć łyżkę ciasta, plasterek jabłka i znów łyżkę ciasta.
4. Racuszki smażyć po kilka minut z każdej strony.
5. Usmażone osączyć na papierowym ręczniku z nadmiaru tłuszczu.
Autor: babeczka35
Polecamy również
Bananowe racuszki
Przepyszny deser, znika szybko.Racuszki z jabłkiem z kaszy manny i mąki krupczatki.
Racuszki z kaszy manny i mąki krupczatki mają inną strukturę niż racuszki z mąki pszennej,według mnie też mniej wpijają...Twarogowe racuszki
Twarogowe racuszki sprawdzą się swietnie na weekendowe śniadanko. Smakują nie tylko dzieciom:)Placuszki na serku waniliowym z musem owocowym.
Polecam przepyszne, niezwykle puszyste, pachnące i bardzo delikatne placuszki. Polane gorącym sosem truskawkowo-bor&oacu...Amerykańskie racuchy z syropem klonowym
Chociaż uwielbiam nasze naleśniki, ostatnio nie mogę się oprzeć amerykańskim racuchom z syropem klonowym, znanym r&oacut...Zobacz więcej przepisów na: