Polecamy dzisiaj:

Pizza z patelni

Pyzy ziemniaczane z mięsem

print Drukuj
Pyzy ziemniaczane z mięsem

Fotolia.com

liczba porcji Liczba porcji 6
Ocena:
3.9

25 ocen

Gdy chcemy cofnąć się w czasy dzieciństwa, to warto wtedy sięgnąć po sprawdzony przepis na pyzy z mięsem. Tak jest przynajmniej w moim przypadku. Pyzy z mięsem mojej Babci, jeszcze ciepłe, wyjęte przed chwilą z garnka same rozpływały się w ustach. Wspomnień czar :) Także polecam sprawdzony przepis na pyzy z mięsem.

składniki
  • ciasto:
  • 1,5 kg ziemniaków
  • jajko
  • sól
  • 10 dkg mąki ziemniaczanej
  • nadzienie:
  • 25 dkg gotowanego mięsa z rosołu w moim przypadku jest to wołowina, ale moze być dowolne, byle już upieczone/ugotowane/uduszone
  • czerstwa bułka
  • cebula
  • łyżka oleju do smażenia
  • pieprz
  • sól
sposób przygotowania

Sprawdzony przepis na pyzy z mięsem wygląda tak:

  1. Najpierw robimy nadzienie do pyz i zaczynamy od cebuli, którą na rozgrzanej i natłuszczonej patelni szklimy.
  2. Do cebuli dorzucamy mięso. Ja zwykle używam wołowiny z rosołu. Kroję i chwilę z cebulą duszę.
  3. Bułkę chwilę namaczam w wodzie, odciskam przepuszczam przez maszynkę do mięsa.
  4. Następnie do maszynki wędruje mięso z cebulą.
  5. Wszystkie składniki przepuszczone przez maszynkę dokładnie w misce mieszamy i solimy oraz pieprzymy do smaku. Nadzienie powinno być dosyć gęste.
  6. Teraz zabieramy się za ciasto na pyzy. Będzie to oczywiście ciasto ziemniaczane, a nawet powiem więcej, będzie to ciasto z ziemniaków surowych :) Przepis w mojej rodzinie od lat, bo ze starej książki kucharskiej :)
  7. Połowę ziemniaków najpierw myjemy, najlepiej przetrzeć je szczoteczką pod kranem. Oczywiście nieobrane.
  8. Następnie gotujemy te umyte ziemniaki w mundurkach (połowę wszystkich ziemniaków). Po ugotowaniu obieramy i przepuszczamy przez maszynkę, a następnie studzimy.
  9. Drugą połowę ziemniaków (te są surowe z kolei) obieramy i ścieramy na drobnej tarce. Wyciskamy i mieszamy z ugotowanymi ziemniakami.
  10. Dodajemy mąki ziemniaczanej, wbijamy jajko, solimy i wyrabiamy na gładkie ciasto.
  11. Z ciasta trzeba teraz uformowac wałek o średnicy około 3 cm, następnie pokroić na kawałki (jak np. kopytka) i z tych kawałków rozgniatamy dłonią małe placuszki.
  12. Do środka placuszki nakładamy łyżeczką nadzienie i zlepiamy ciasto tworząc nasza pyzę. Ręce zwykle mam mokre, dzięki temu łatwiej zrobić pyzę.
  13. Gotujemy w szerokim garnku wodę, solimy i na tę ugotowaną wodę wrzucamy pyzy. Wrzucamy je partiami, zeby się nie stykały ze sobą.
  14. Pyzy gotujemy tak z 5 minut od momentu wypłynięcia. Najlepiej zrobić próbę z jedną pyza i dobrac optymalny czas gotowania.
  15. Można podawać polane roztopionym tłuszczem z cebulką - bomba kaloryczna, za to jakie dobre :)

Pyzy ziemniaczane z mięsem gotowe. Smacznego!

Ocena:
3.9
Liczba porcji 6
polecamy
polecamy
ostatnio dodane
Fileciki pod migdałową panierką
Gwiazdka

Fileciki pod migdałową panierką

Nie ma nic prostszego, łatwego a zarazem pysznego do zrobienia jak kotlety pod migdałową pierzynką.
Ziemniaki z kotlecikami
Gwiazdka

Ziemniaki z kotlecikami

Ciekawy pomysł na faszerowane ziemniaki, małymi kotlecikami mielonymi. Polecam pyszne.
Tostowa zapiekanka z kurczakiem
Gwiazdka

Tostowa zapiekanka z kurczakiem

Zapiekanka na chlebie tostowym z makaronem oraz kurczakiem, którą możemy podać na obiad lub kolacje.
Brownie czekoladowe
Gwiazdka

Brownie czekoladowe

Przepis na brownie czyli ciasto czekoladowe jest łatwy, więc warto wypróbować. Brownie pokrojone na kawałki pasuje doskonale do aromatycznej kawy :) Polecam sprawdzony przepis na brownie!
 Fasola szparagowa z kiełbasą
Gwiazdka

Fasola szparagowa z kiełbasą

Smaczna przekąska na kolacje.
Zawijane tosty
Gwiazdka

Zawijane tosty

Nie tylko muszą być tosty z tostera ;)
Lubisz nasze przepisy? Polub WszelkiePrzepisy.pl na Facebooku!