Pulpety z wieprzowiny

Pulpety z wieprzowiny

Ocena:

15 Ocen

portions

Ilość porcji: 15

Przepisem na pulpety udowadniam, że nawet z takiego mięsa jak wieprzowina (która należy do tłustego czerwonego mięsa) można stworzyć zdrowe, dietetyczne danie - wystarczy wybrać chudy kawałek wieprzowiny (poodcinać widoczny tłuszcz), a zamiast smażonych w głębokim tłuszczu kotletów mielonych zrobić takie pyszne gotowane w wodzie pulpety...

Składniki:

  • Mięso wieprzowe (chude) 400 g 
  • Jajko 1 sztuka
  • Bułka tarta 2 łyżki
  • Natka pietruszki 1 pęczek
  • Mąka pełnoziarnista 50 g (+ do obtoczenia pulpetów)
  • Por 2 sztuki
  • Oliwa z oliwek, olej rzepakowy 1 łyżka
  • Chrzan 1 łyżeczka
  • Śmietana 12% 50 ml
  • Sól morska, pieprz

Sposób przygotowania:

A jak przygotować dietetyczne pulpety z wieprzowiny?

  1. Mięso oczyścić z widocznego tłuszczu, umyć, a następnie zmielić
  2. Do mięsa dodać jajko, tartą bułkę i doprawić solą i pieprzem - wymieszać
  3. W dłoniach uformować pulpety
  4. Każdy pulpet obtoczyć w mące
  5. Do garnka wlać wodę (powinna przykryć pulpety) - zagotować
  6. Pulpety wkładać do wrzącej wody - gotować ok. 20 – 25 min na średnim ogniu.
  7. Następnie należy przygotować sos:
  8. Na patelni rozgrzać oliwę
  9. Dodać oczyszczonego i pokrojonego w talarki pora
  10. Podsmażyć przez kilka minut (powinien się zeszklić), następnie lekko oprószyć mąką 
  11. Podlać 1 szklanką wody spod gotujących się pulpetów - gotować kilka minut
  12. Dodać chrzan, śmietanę i doprawić do smaku - całość można zmiksować

Gorące pulpeciki polać przygotowanym sosem, podawać z kaszą gruboziarnistą i surówką!

 

Autor: Marta

Polecamy nasze przepisy