Pulpety z indyka w sosie porowo-koperkowym

Pulpety z indyka w sosie porowo-koperkowym

Ocena:

24 Ocen

portions

Ilość porcji: 25

Pulpety z indyka (tak samo jak inne pulpety z chudego mięsa) mogą być dość suche i twarde, dlatego polecam podawać je z pysznym sosem... Tym razem do pulpetów z indyka przygotowałam pyszny sos porowo-koperkowy. Pyszne i zdrowe obiadowe danie uwielbiane zarówno przez dzieci jak i dorosłych. Polecam!

Składniki:

  • Pierś z indyka 500 g
  • Grahamka 1 sztuka
  • Cebula średnia sztuka
  • Jajko 1 sztuka
  • Por biała część
  • Oliwa z oliwek, olej rzepakowy 1 łyżka
  • Mąka 2 łyżki
  • Bulion litr
  • Jogurt naturalny 30g (2 łyżki)
  • Koperek łyżka
  • Sól, pieprz 

Sposób przygotowania:

A teraz przepis na pulpety z indyka w sosie porowo-koperkowym

  1. Grahamkę namoczyć w ciepłej przegotowanej wodzie
  2. Mięso oczyścić, umyć pod bierzącą wodą zmielić w maszynce
  3. Następnie zmielić cebulę i odciśniętą grahamkę 
  4. Dodać jajko, sól i pieprz - wszystkie składniki dokładnie wymieszać 
  5. Uformować pulpeciki i podsmażyć delikatnie na oliwie - żeby "zamknąć" mięso, dzięki temu pulpety będą delikatniejsze 
  6. Przygotować sos:
  7. Na oleju (najlepszy będzie rzapakowy) zeszklić pokrojoną drobno białą część pora
  8. Dodać mąkę - zasmażyć i cały czas mieszając trzepaczką dodać bulion 
  9. Jeżeli sos będzie za gęsty dodać bulionu
  10. Na  koniec, zabielić jogurtem naturalnym, następnie dodać koperek i doprawić do smaku pieprzem
  11. Pulpety przełożyć do wysokiej patelni (najlepiej ceramicznej, ewentualnie z powłoką teflonową) i zalać sosem
  12. Pulpety w sosie dusić pod przykryciem na małym ogniu, 15-20 minut 

Na zdrowie! :)

Autor: Marta

Polecamy nasze przepisy