Jest to pomysł na bardzo smaczne i dość syte danie. Makaron i pulpeciki to bardzo smaczne połączenie, do tego wszystko posypane serem i zapieczone. Polecam na obiad.
Pulpeciki:
1 jajko
sól i pieprz do smaku
przyprawa do mięsa mielonego
50 dag łopatki wieprzowej
1 bułka namoczona i odciśnięta
olej do smażenia
bułka tarta ( kilka łyżek )
Dodatkowo:
40 dag makaronu ( typu gniazdka )
10 dag sera żółtego
olej do smażenia
sól do gotowania
1. Pulpety: Mięso oczyścić, umyć i dokładnie osuszyć. Następnie zmielić w maszynce razem z bułką. Do masy wbić jajko, przyprawić do smaku przyprawą do mięsa mielonego, solą i pieprzem, dokładnie wymieszać. Następnie formować niewielkie pulpeciki i obtaczać w bułce tartej.
2. Na petelni rozgrzać olej i usmażyć pulpeciki do miękkości i zrumienienia.
3. W osolonej wodzie gotować makaron, tak żeby gniadka miały swoją formę, wyjmować łyżką cedzakową, delikatnie osączać z wody i układać w formie żaroodpornej.
4. Na makaron należy ułożyć pulpeciki całość oprószyć przyprawą do makaronu i posypać serem żółtym startym na tarce.
5. Zapiekać w piekarniku w temperaturze około 180 stopni, aż ser się rozpuści.
6. Danie podawać gorące. Smacznego.
Ekspresy ciśnieniowe De'Longhi: domowa kawiarnia w zasięgu ręki
Hurtownia cukiernicza: miejsce, dzięki któremu stworzysz unikatowe wypieki
Sałatka jarzynowa - proste i szybkie danie na każdą okazję
Espresso, latte czy flat white? Poznaj rodzaje kaw i ich sekrety
Jeśli chcesz dodać przepis lub skontaktować się z redakcją pisz na adres: kontakt@wszelkieprzepisy.pl
Wysyłając przepis akceptujesz regulamin serwisu