Polecamy dzisiaj:

Placki ziemniaczane przekładane sosem grzybowym

Ptysie z frużeliną malinową i bitą śmietaną

print Drukuj
Ptysie z frużeliną malinową i bitą śmietaną

Izabela S.

liczba porcji Liczba porcji 12
Ocena:
5.0

1 ocena

Czy jest coś lepszego, niż pyszny ptyś? Idealny na podwieczorek, mnóstwo słodkiej bitej śmietany i lekko kwaśne owoce...zapewniam, że na jednym się nie skończy. Polecam ptysie z frużeliną malinową i bitą śmietaną.

składniki

Ciasto:

  • 3 jajka
  • 1 szklanka mąki tortowej
  • 1 szklanka wody
  • 12,5 dag masła lub margaryny

 

Frużelina:

  • niewielka ilość gorącej wody
  • 2 płaskie łyżki mąki ziemniaczanej
  • 25 dag malin
  • cukier do smaku
  • 50 ml zimnej wody

 

Krem śmietankowy:

  • cukier puder do smaku
  • 330 ml śmietanki kremówki 30 %

 

Dodatkowo:

  • cukier puder do oprószenia ptysi
sposób przygotowania

Przepis na ptysie z frużeliną malinową i bitą śmietaną:

  1. Ciasto: Wodę i masło lub margarynę należy przełożyć do garnka i zagotować, następnie wsypać mąkę i energicznie wymieszać, aż powstanie gęsta jednolita masa, można mieszać mikserem (ja tak zrobiłam). Gdy masa będzie jednolita i gęsta przełożyć ją do miski i bardzo dokładnie wystudzić.
  2. Następnie do zimnej masy wbić stopniowo po jednym jajku i dokładnie ucierać. Ciasto powinno być jednolite i dość gęste.
  3. Tak przygotowane ciasto przełożyć do worka cukierniczego i na suchą niczym nie wyłożoną ani nie posmarowaną blaszkę wyciskać rozetki, wielkości takiej jakie chcemy mieć ptysie. Następnie należy piec je w temperaturze 200 stopni przez około 30 minut do zrumienienia. Upieczone ptysie wystudzić i przekrawać na pół.
  4. Frużelina: Maliny umyć i osuszyć, następnie przełożyć do garnka, podlać niewielką ilością gorącej wody, tak żeby się nie przypaliły, a maliny i tak nam puszczą sok, następnie zagotować z cukrem do smaku. Mąkę rozpuścić w zimnej wodzie i wlać do gotujących się malin, mieszając i chwilę gotować, aż maliny trochę zgęstnieją. Następnie frużelinę lekko wystudzić.
  5. Tak przygotowaną frużelinę nałożyć do przekrojonych spodów ptysi i odstawić do całkowitego wystudzenia.
  6. Dobrze schłodzoną śmietankę kremówkę ubić na sztywno ( najlepiej w wysokim naczyniu ), następnie dodać cukier puder do smaku i dokładnie ubić. Krem śmietankowy przełożyć do rękawa cukierniczego i wyciskać porcje na frużelinę. Nałożyć wierzchy ciasta i oprószyć cukrem pudrem.

Ptysie z frużeliną malinową i bitą śmietaną są gotowe do podania. Życzę smacznego.

polecamy
polecamy
ostatnio dodane
Ekspresy ciśnieniowe De'Longhi: domowa kawiarnia w zasięgu ręki
Gwiazdka

Ekspresy ciśnieniowe De'Longhi: domowa kawiarnia w zasięgu ręki

Jak najlepiej rozpocząć dzień? Filiżanką ulubionej kawy! Jeśli chcesz co rano rozkoszować się aromatycznym napojem, wybierz odpowiedni ekspres do kawy. Do najlepiej ocenianych sprzętów należą modele marki DeLonghi. Nawiązują do włoskich tradycji przygotowywania doskonałego espresso, ale sprawdzą się również dla miłośników kaw z puszystą pianką!
Hurtownia cukiernicza: miejsce, dzięki któremu stworzysz unikatowe wypieki
Gwiazdka

Hurtownia cukiernicza: miejsce, dzięki któremu stworzysz unikatowe wypieki

Hurtownia cukiernicza to nie tylko miejsce, gdzie można nabyć podstawowe składniki, ale także źródło inspiracji. Współpraca z takim partnerem staje się kluczowym elementem sukcesu w dziedzinie cukiernictwa, zapewniając dostęp do różnych produktów, korzystnych cen oraz wsparcia specjalistów branżowych. Dzięki temu można znacznie lepiej rozwijać swoje przedsięwzięcia, tworząc wyjątkowe i konkurencyjne wyroby cukiernicze. Aby dowiedzieć się więcej na ten temat, koniecznie przeczytaj ten artykuł!
Pyszne zawijańce z rodzynkami
Gwiazdka

Pyszne zawijańce z rodzynkami

Oto przepis na pyszne zawijańce z rodzynkami, cynamonowe, bardzo dobre.
Sałatka jarzynowa - proste i szybkie danie na każdą okazję
Gwiazdka

Sałatka jarzynowa - proste i szybkie danie na każdą okazję

Zdrowe i smaczne sałatki od niepamiętnych czasów goszczą już na naszym stole. Okazuje się, że część z nich stała się nawet klasycznym wyznacznikiem polskiej kuchni. Mowa tu w szczególności o tradycyjnej sałatce jarzynowej, która jest prostym i szybkim daniem na dosłownie każdą okazję! Sprawdź więc jak możesz ją przygotować i kiedy sprawdzi się ona najlepiej! Sałatka jarzynowa - klasyka gatunku, którą może przygotować każdy! Co będzie potrzebne do przygotowania sałatki jarzynowej?Sałatka jarzynowa składa się głównie ze świeżych warzyw oraz przypraw, które nadają jej charakterystycznegosmaku.
Espresso, latte czy flat white? Poznaj rodzaje kaw i ich sekrety
Gwiazdka

Espresso, latte czy flat white? Poznaj rodzaje kaw i ich sekrety

Dzisiaj na półkach sklepowych można znaleźć szeroką gamę typów kaw, oferujących zróżnicowane smaki i aromaty.Napój uzyskiwany z ziaren kawowca zdobył na tyle dużą popularność, że dla wielu osób dzień bez kawy jest trudny do wyobrażenia. Różnorodność napojów kawowych jest tak ogromna, że każdy może odkryć idealną, włoską kawę, którą się zachwyci!
Hummus z ciecierzycy
Gwiazdka

Hummus z ciecierzycy

Pysznie kremowa pasta z ciecierzycy i sezamu czyli hummus. Popularne danie z kuchni bliskiego wschodu, które na dobre zadomowiło się na stołach całego świata. Ten przepis jest prosty a efekt dużo lepszy od gotowego rozwiązania ze sklepu!
Lubisz nasze przepisy? Polub WszelkiePrzepisy.pl na Facebooku!