Polecamy dzisiaj:

Muszle zapiekane ze szpinakiem

Ptysie z frużeliną malinową i bitą śmietaną

print Drukuj
Ptysie z frużeliną malinową i bitą śmietaną

Izabela S.

liczba porcji Liczba porcji 12
Ocena:
5.0

1 ocena

Czy jest coś lepszego, niż pyszny ptyś? Idealny na podwieczorek, mnóstwo słodkiej bitej śmietany i lekko kwaśne owoce...zapewniam, że na jednym się nie skończy. Polecam ptysie z frużeliną malinową i bitą śmietaną.

składniki

Ciasto:

  • 3 jajka
  • 1 szklanka mąki tortowej
  • 1 szklanka wody
  • 12,5 dag masła lub margaryny

 

Frużelina:

  • niewielka ilość gorącej wody
  • 2 płaskie łyżki mąki ziemniaczanej
  • 25 dag malin
  • cukier do smaku
  • 50 ml zimnej wody

 

Krem śmietankowy:

  • cukier puder do smaku
  • 330 ml śmietanki kremówki 30 %

 

Dodatkowo:

  • cukier puder do oprószenia ptysi
sposób przygotowania

Przepis na ptysie z frużeliną malinową i bitą śmietaną:

  1. Ciasto: Wodę i masło lub margarynę należy przełożyć do garnka i zagotować, następnie wsypać mąkę i energicznie wymieszać, aż powstanie gęsta jednolita masa, można mieszać mikserem (ja tak zrobiłam). Gdy masa będzie jednolita i gęsta przełożyć ją do miski i bardzo dokładnie wystudzić.
  2. Następnie do zimnej masy wbić stopniowo po jednym jajku i dokładnie ucierać. Ciasto powinno być jednolite i dość gęste.
  3. Tak przygotowane ciasto przełożyć do worka cukierniczego i na suchą niczym nie wyłożoną ani nie posmarowaną blaszkę wyciskać rozetki, wielkości takiej jakie chcemy mieć ptysie. Następnie należy piec je w temperaturze 200 stopni przez około 30 minut do zrumienienia. Upieczone ptysie wystudzić i przekrawać na pół.
  4. Frużelina: Maliny umyć i osuszyć, następnie przełożyć do garnka, podlać niewielką ilością gorącej wody, tak żeby się nie przypaliły, a maliny i tak nam puszczą sok, następnie zagotować z cukrem do smaku. Mąkę rozpuścić w zimnej wodzie i wlać do gotujących się malin, mieszając i chwilę gotować, aż maliny trochę zgęstnieją. Następnie frużelinę lekko wystudzić.
  5. Tak przygotowaną frużelinę nałożyć do przekrojonych spodów ptysi i odstawić do całkowitego wystudzenia.
  6. Dobrze schłodzoną śmietankę kremówkę ubić na sztywno ( najlepiej w wysokim naczyniu ), następnie dodać cukier puder do smaku i dokładnie ubić. Krem śmietankowy przełożyć do rękawa cukierniczego i wyciskać porcje na frużelinę. Nałożyć wierzchy ciasta i oprószyć cukrem pudrem.

Ptysie z frużeliną malinową i bitą śmietaną są gotowe do podania. Życzę smacznego.

polecamy
polecamy
ostatnio dodane
Fileciki pod migdałową panierką
Gwiazdka

Fileciki pod migdałową panierką

Nie ma nic prostszego, łatwego a zarazem pysznego do zrobienia jak kotlety pod migdałową pierzynką.
Ziemniaki z kotlecikami
Gwiazdka

Ziemniaki z kotlecikami

Ciekawy pomysł na faszerowane ziemniaki, małymi kotlecikami mielonymi. Polecam pyszne.
Tostowa zapiekanka z kurczakiem
Gwiazdka

Tostowa zapiekanka z kurczakiem

Zapiekanka na chlebie tostowym z makaronem oraz kurczakiem, którą możemy podać na obiad lub kolacje.
Brownie czekoladowe
Gwiazdka

Brownie czekoladowe

Przepis na brownie czyli ciasto czekoladowe jest łatwy, więc warto wypróbować. Brownie pokrojone na kawałki pasuje doskonale do aromatycznej kawy :) Polecam sprawdzony przepis na brownie!
 Fasola szparagowa z kiełbasą
Gwiazdka

Fasola szparagowa z kiełbasą

Smaczna przekąska na kolacje.
Zawijane tosty
Gwiazdka

Zawijane tosty

Nie tylko muszą być tosty z tostera ;)
Lubisz nasze przepisy? Polub WszelkiePrzepisy.pl na Facebooku!