Po za czasem oczekiwania domowe ptasie mleczko przygotowuje się bardzo szybko. Wychodzi delikatne w smaku, na pewno lepsze niż kupne. Lekkie i puszyste. Polecam na deser.
1. Dobrze schłodzoną śmietanę kremówkę, ubijamy na sztywno z cukrem pudrem do smaku.
2. Zimne białka ubijamy na sztywną pianę.
3. Żelatynę rozpuszczamy w niewielkiej ilości gorącej wody i studzimy.
4. Do ubitej śmietany dajemy żelatynę i białka, następnie dokładnie mieszamy.
5. Tak przygotowaną masę wykładamy do foremki wyłożonej folią aluminiową i wstawiamy do lodówki na kilka godzin do stężenia.
6. Czekoladę łamiemy na małe kawałki i rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Lekko studzimy.
7. Stężone ptasie mleczko kroimy i dekorujemy polewą z czekolady. Polewę możemy rozsmarować pędzelkiem.
8. Ptasie mleczko wstawiamy to lodówki, żeby czekolada zastygła.
Drożdżowe gniazdko z truskawką
Espresso, latte czy flat white? Poznaj rodzaje kaw i ich sekrety
Sałatka ziemniaczana do grilla
Jak zrobić sernik na kruchym spodzie
Jeśli chcesz dodać przepis lub skontaktować się z redakcją pisz na adres: kontakt@wszelkieprzepisy.pl
Wysyłając przepis akceptujesz regulamin serwisu