Polecamy dzisiaj:

Dwa sposoby na sernik z bezą

Przyprawa do piernika - pierwsza wersja

print Drukuj
Przyprawa do piernika - pierwsza wersja

Shutterstock.com

liczba porcji Liczba porcji 7
Ocena:
5.0

2 oceny

Przyprawa do piernika, przygotowana ze świeżo zmielonych składników jest znacznie  bardziej aromatyczna, niż ta zakupiona w sklepie. Aromaty mielonych przypraw szybko uciekają dlatego warto poświęcić kilka minut na przygotowanie domowej przyprawy do piernika. Natomiast przyprawa do piernika - pierwsza wersja zawiera bardzo bogatą paletę przypraw.

składniki
  • Cynamon (kora) ok. 14 g
  • Goździki 2,5 łyżeczki
  • Imbir mielony 3 łyżeczki
  • Gałka muszkatołowa ok. 2 gałki
  • Kardamon 2,5 łyżeczki kardamonu
  • Ziele angielskie 20 dużych ziaren
  • Kolendra  3/4 łyżeczki nasion
  • Kminek 4 szczypty
  • Ziarenka anyżu 2 - 3 sztuki 
sposób przygotowania

Przepis na przyprawę do piernika - pierwszą wersję

  1. Wyłuskujemy nasiona kardamonu i aznyżu z łupinek
  2. Następnie ziarenka, owinąć w ściereczkę i rozbić tłuczkiem
  3. Następnie dodać cynamon  i rozgnieść za pomocą wałka lub rozbić tłuczkiem
  4. Gałkę muszkatołową zetrzeć na tarce o bardzo drobnych oczkach
  5. Pozostałe składniki (goździki, ziele angielskie, kolendrę i kminek) rozetrzeć w moździerzu.
  6. Można posłużyć się elektrycznym młynkiem do mielenia kawy, pamietając jednak o tym, że jego wnętrze nabiera intensywnego aromatu mielonych przypraw
  7. Roztarte składniki przesiać przez sitko i to co nam zostanie na nim ponownie rozetrzeć
  8. Zmielone składniki dokładnie wymieszać i dodać imbir
  9. Następnie przesypać do słoiczka i szczelnie zamknąć

Z podanych wyżej ilości otrzymujemy 45g przyprawy (7 łyżek)

polecamy
polecamy
ostatnio dodane
Dwa sposoby na sernik z bezą
Gwiazdka

Dwa sposoby na sernik z bezą

Sernik z bezą to fantastyczna wariacja łącząca kruchy spód, kremowe wnętrze sernika i niezwykle słodkie zwieńczenie, jakim jest piankowy top. Można śmiało stwierdzić, że to ulubione ciasto wszystkich Polaków i jest najchętniej przygotowywane na uroczystości. Nie trzeba się zastanawiać dlaczego, bo oprócz fantastycznego smaku, niezwykle pięknie prezentuje się na każdym stole.  Istnieje kilka sposobów na wykorzystanie bezowego wierzchu. Największą popularnością cieszy się tak zwany    sernik z rosą, którego wierzch jest miękki a pod wpływem czasu i temperatury, pojawiają się na nim kropelki słodkiej wody, stanowiąc dodatkową dekorację.
Łatwy przepis na tiramisu
Gwiazdka

Łatwy przepis na tiramisu

Przepis na tiramisu    czyli wspaniały włoski deser. Polecam mój przepis na tiramisu, bo jest naprawdę łatwy. A deser doskonały mozna powiedziec :)
Lazania z mięsem mielonym
Gwiazdka

Lazania z mięsem mielonym

Przepis na lazanię z mięsem mielonym. Efekt przepyszny, polecam przepis na lazanię każdemu. Smacznego :)
Sernik na szpinakowym spodzie
Gwiazdka

Sernik na szpinakowym spodzie

Wielkanoc dla Polaków, to święto kojarzące się wiosną, odrodzeniem i pysznym jedzeniem, którego nie może zabraknąć podczas spotkań z rodziną. Wielokrotnie zastanawiamy się, jakimi smakami możemy zaskoczyć naszych gości, by zachować tradycję, ale również wnieść odrobinę nowoczesności. Pośród klasycznych ciast świąt Wielkiej Nocy, możemy wymienić babki, mazurki, makowce, ale także na liście nie może zabraknąć sernika, jako ciasta o wielu wariacjach. 
Serowe wrapy z boczkiem
Gwiazdka

Serowe wrapy z boczkiem

Doskonały przepis na ketowrapy, keto serowe wrapy z boczkiem. Doskonałe w diecie keto, pyszne i wspaniałe. Polecam  przepis na serowe keto wrapy!
Dobry ten sernik, taki nie za słodki! Przepis na idealny sernik
Gwiazdka

Dobry ten sernik, taki nie za słodki! Przepis na idealny sernik

Przepis na idealny sernik! Delikatne ciasto bananowe połączone z aksamitną twarogową warstwą plus nadzienie w postaci aromatycznych owoców, to coś, czemu ciężko się oprzeć. Słodkie, a przy okazji zdrowe. 
Lubisz nasze przepisy? Polub WszelkiePrzepisy.pl na Facebooku!