Przyprawa do piernika - pierwsza wersja

Przyprawa do piernika - pierwsza wersja

Ocena:

2 Ocen

portions

Ilość porcji: 7

Przyprawa do piernika, przygotowana ze świeżo zmielonych składników jest znacznie  bardziej aromatyczna, niż ta zakupiona w sklepie. Aromaty mielonych przypraw szybko uciekają dlatego warto poświęcić kilka minut na przygotowanie domowej przyprawy do piernika. Natomiast przyprawa do piernika - pierwsza wersja zawiera bardzo bogatą paletę przypraw.

Składniki:

  • Cynamon (kora) ok. 14 g
  • Goździki 2,5 łyżeczki
  • Imbir mielony 3 łyżeczki
  • Gałka muszkatołowa ok. 2 gałki
  • Kardamon 2,5 łyżeczki kardamonu
  • Ziele angielskie 20 dużych ziaren
  • Kolendra  3/4 łyżeczki nasion
  • Kminek 4 szczypty
  • Ziarenka anyżu 2 - 3 sztuki 

Sposób przygotowania:

Przepis na przyprawę do piernika - pierwszą wersję

  1. Wyłuskujemy nasiona kardamonu i aznyżu z łupinek
  2. Następnie ziarenka, owinąć w ściereczkę i rozbić tłuczkiem
  3. Następnie dodać cynamon  i rozgnieść za pomocą wałka lub rozbić tłuczkiem
  4. Gałkę muszkatołową zetrzeć na tarce o bardzo drobnych oczkach
  5. Pozostałe składniki (goździki, ziele angielskie, kolendrę i kminek) rozetrzeć w moździerzu.
  6. Można posłużyć się elektrycznym młynkiem do mielenia kawy, pamietając jednak o tym, że jego wnętrze nabiera intensywnego aromatu mielonych przypraw
  7. Roztarte składniki przesiać przez sitko i to co nam zostanie na nim ponownie rozetrzeć
  8. Zmielone składniki dokładnie wymieszać i dodać imbir
  9. Następnie przesypać do słoiczka i szczelnie zamknąć

Z podanych wyżej ilości otrzymujemy 45g przyprawy (7 łyżek)

Autor: Marta

Polecamy nasze przepisy