Pigwowiec do herbaty na zimę

Pigwowiec do herbaty na zimę

Ocena: ☆

0 Ocen

portions

Ilość porcji: 4

Zima to czas przeziębień, pysznym dodatkiem do herbaty będzie zatem pigwowiec, który swoim smakiem przypomina cytrynę ale jest sto razy zdrowszy. Herbatka z nim jest przepyszna :)

Składniki:

  • owoce pigwowca 1 kg
  • cukier 300 gram 
  • goździki całe kilka sztuk

Sposób przygotowania:

Przepis na pigwowca do herbaty na zimę:

Na początek owoce dokładnie myjemy, usuwamy gniazda nasienne i kroimy na mniejsze cząstki, przesypujemy do  szklanej miski, zasypujemy cukrem, dodajemy goździki i zostawiamy na 24 godziny, mieszając co kilka godzin.

Po ok 24 godzinach przelewamy wszystko do garnka i trzymamy na gazie do momentu aż się zagotuje.

Gorące przekładamy do słoików, zakręcamy, przykrywamy ściereczką i zostawiam do całkowitego ostudzenia.

Pigwowiec do herbaty na zimę gotowy. Smacznego

Autor: joanna1974

Polecamy nasze przepisy