Pigwowiec do herbaty na zimę
Ocena: ☆ ☆ ☆ ☆ ☆
0 Ocen
Ilość porcji: 4
Zima to czas przeziębień, pysznym dodatkiem do herbaty będzie zatem pigwowiec, który swoim smakiem przypomina cytrynę ale jest sto razy zdrowszy. Herbatka z nim jest przepyszna :)
Składniki:
- owoce pigwowca 1 kg
- cukier 300 gram
- goździki całe kilka sztuk
Sposób przygotowania:
Przepis na pigwowca do herbaty na zimę:
Na początek owoce dokładnie myjemy, usuwamy gniazda nasienne i kroimy na mniejsze cząstki, przesypujemy do szklanej miski, zasypujemy cukrem, dodajemy goździki i zostawiamy na 24 godziny, mieszając co kilka godzin.
Po ok 24 godzinach przelewamy wszystko do garnka i trzymamy na gazie do momentu aż się zagotuje.
Gorące przekładamy do słoików, zakręcamy, przykrywamy ściereczką i zostawiam do całkowitego ostudzenia.
Pigwowiec do herbaty na zimę gotowy. Smacznego
Autor: joanna1974
Polecamy również
Sos z pigwowca i węgierek
Sos z pigwowca i węgierek jest bardzo smaczny i aromatyczny. Idealnie pasuje do placuszków, naleśnik&o...Pigwa
Owoce pigwy na przetwory najlepiej zbierać po pierwszych przymrozkach. Przetwory z pigwy są idealne na zimię.Pigwowiec do herbaty na zimę
Zima to czas przeziębień, pysznym dodatkiem do herbaty będzie zatem pigwowiec, który swoim smakiem przypomina cyt...Zobacz więcej przepisów na: