Przepisy kulinarne ze zdjęciem
Bułeczki z farszem
Pyszne bułeczki drożdżowe z farszem pieczarkowym. Idealne do jedzenia na gorąco ale jeśli ktos lubi może skosztować bez podgrzewania.
Chałka drożdżowa
Doskonała na śniadanie, posmarowana masłem lub dżemem. Chałkę drożdżdową uwielbiają dzieci, zwłaszcza, gdy mogą ją posmarować nutellą :)))
Ogórki małosolne
Ogórki małosolne przygotowuję zawsze w sezonie ogórkowym. Do podwieczorka, kolacji. Nie znam osoby, która latem nie miałaby ochoty na ogórki małosolne.
Kolorowy torcik
Torcik biszkoptowy z ciasteczkami i drażami. Sprawdzi się na przyjeciu urodzinowym dla dziecka ale i dorosłym będzie smakował.
Grzyby marynowane
Grzybki marynowane w occie. Robimy je teraz a jemy przez całą jesień i zimę. Ja wybieram małe grzyby: prawdziwki i kozaki, ale mogą być też inne.
Ziołowe ziemniaczki z piekarnika z sosem jogurtowym
Takie ziemniaczki z piekarnika z sosem jogurtowym to bardzo smaczna propozycja na bezmięsny i lekki obiad. Przyprawa węgierska nadaje ziemnakom lekkiej pikantności. Do tego sos jogurtowy i mnóstwo pachnącego koperku.
Kawa z ajerkoniakiem i bitą śmietaną
Jest to pyszna i bardzo zimna kawa. Idealna na upalne dni. Ajerkoniak podkreśla tylko jej smak, a bita śmietana dodaje lekkiej słodyczy. Polecam kawę z ajerkoniakiem i bitą śmietaną.
Sałatka z młodej kapusty
Prosta, szybka i smaczna sałatka. Sałatka z młodej kapusty może być podana na przekąskę lub na obiad.
Cytrynowy torcik
Cytrynowy torcik jest lekko kwaśny, bardzo puszysty i delikatny. Można go upiec na podwieczorek do kawy lub dla gości.
Potrawka z cukinii
Błyskawiczna potrawka z cukinią i papryką. Jeśli chcesz coś na szybko przygotować potrawka z cukinii będzie idealnym rozwiązaniem.
Grzyby mrożone
Oprócz tradycyjnego wekowania, grzyby możemy też przchowowyać w zamrażarce. Mrożone grzyby można wykorzystać np. do zup, sosów, sałatek
Konfitura z wiśni z imbirem
Świetny dodatek do placuszków, naleśników jak i ciast. Lekko ostrawy smak otrzymamy dzięki dodaniu do konfitury z wiśni korzenia imbiru.
Chutney z czerwonej porzeczki
Chutney z czerwonej porzeczki jest wspaniałym dodatkiem do pieczonych ryb i mięsa. Coraz częściej gości na naszych stołach.
Mizeria z chia i melisą
Mizeria podana z szaławią hiszpańska zwaną chia, jest źródłem kwasów tłuszczowych Omega-3 i Omega-6 oraz zródłem witamin i minerałów,a dodatek świeżych listków melisy nadaje rześkiego posmaku.
Chłodnik rzodkiewkowy
Wiadomo, że chłodnik najlepiej smakuje bardzo mocno schłodzony. Polecam na upalny obiad chłodnik rzodkiewkowy.
Krucha tarta cebulowa
Taka krucha tarta cebulowa to smaczna przekąska lub propozycja na ciepłą kolację. Możemy ją podać udekorowaną ulubionym ketchupem. Do posypania możemy użyć ulubionych ziół. Polecam przepis.
Kalafiorowo-serowa zupa
Ta zupa jest bardzo smaczna. Serek topiony nadaje jej delikatnego smaku. Zupę kalafiorowo-serową polecam na obiad przez cały rok:)
Pasta z sera feta
Wystarczy kilka składników a mamy pyszną pastę do pieczywa. Bardzo wyrazistą w smaku. Dodam, że pasty już nie musimy solić, ponieważ ser feta jest słonawy. Polecam na śniadanie lub kolację.
Ekspresy ciśnieniowe De'Longhi: domowa kawiarnia w zasięgu ręki
Jak najlepiej rozpocząć dzień? Filiżanką ulubionej kawy! Jeśli chcesz co rano rozkoszować się aromatycznym napojem, wybierz odpowiedni ekspres do kawy. Do najlepiej ocenianych sprzętów należą modele marki DeLonghi. Nawiązują do włoskich tradycji przygotowywania doskonałego espresso, ale sprawdzą się również dla miłośników kaw z puszystą pianką!
Hurtownia cukiernicza: miejsce, dzięki któremu stworzysz unikatowe wypieki
Hurtownia cukiernicza to nie tylko miejsce, gdzie można nabyć podstawowe składniki, ale także źródło inspiracji. Współpraca z takim partnerem staje się kluczowym elementem sukcesu w dziedzinie cukiernictwa, zapewniając dostęp do różnych produktów, korzystnych cen oraz wsparcia specjalistów branżowych. Dzięki temu można znacznie lepiej rozwijać swoje przedsięwzięcia, tworząc wyjątkowe i konkurencyjne wyroby cukiernicze. Aby dowiedzieć się więcej na ten temat, koniecznie przeczytaj ten artykuł!
Sałatka jarzynowa - proste i szybkie danie na każdą okazję
Zdrowe i smaczne sałatki od niepamiętnych czasów goszczą już na naszym stole. Okazuje się, że część z nich stała się nawet klasycznym wyznacznikiem polskiej kuchni. Mowa tu w szczególności o tradycyjnej sałatce jarzynowej, która jest prostym i szybkim daniem na dosłownie każdą okazję!
Sprawdź więc jak możesz ją przygotować i kiedy sprawdzi się ona najlepiej! Sałatka jarzynowa - klasyka gatunku, którą może przygotować każdy!
Co będzie potrzebne do przygotowania sałatki jarzynowej?Sałatka jarzynowa składa się głównie ze świeżych warzyw oraz przypraw, które nadają jej charakterystycznegosmaku.
Espresso, latte czy flat white? Poznaj rodzaje kaw i ich sekrety
Dzisiaj na półkach sklepowych można znaleźć szeroką gamę typów kaw, oferujących zróżnicowane smaki i aromaty.Napój uzyskiwany z ziaren kawowca zdobył na tyle dużą popularność, że dla wielu osób dzień bez kawy jest trudny do wyobrażenia. Różnorodność napojów kawowych jest tak ogromna, że każdy może odkryć idealną, włoską kawę, którą się zachwyci!
Hummus z ciecierzycy
Pysznie kremowa pasta z ciecierzycy i sezamu czyli hummus. Popularne danie z kuchni bliskiego wschodu, które na dobre zadomowiło się na stołach całego świata.
Ten przepis jest prosty a efekt dużo lepszy od gotowego rozwiązania ze sklepu!