Pierogi z młodą kapustą.

Pierogi z młodą kapustą.

Ocena: ★

1 Ocen

portions

Ilość porcji: 4

Polecam bardzo pyszne sezonowe pierogi. Z młodą kapustą robiłam pierwszy raz i na pewno nie ostatni. Wyszły bardzo pyszne, delikatne w smaku. Idealne na bezmięsny obiad. Zapraszam:)

Składniki:

Farsz:

1 cebula

1 mała główka młodej kapusty lub pół dużej

sól i pieprz mielony do smaku

1 łyżeczka posiekanego koperku

 

Ciasto:

2 szklanki mąki pszennej

około 1 szklanka ciepłej wody

pół łyżeczki soli

 

Do polania:

2-3 łyżki masła

1 cebula

 

Dodatkowo:

sól do gotowania

olej do smażenia

mąka pszenna do posypania stolnicy

 

Sposób przygotowania:

1. Farsz: Kapustę obrać z wierzchnich liści. Następnie bardzo drobno pokroić, przełożyć do garnka, zalać gorącą wodą i ugotować do miękkości. Następnie bardzo dokładnie kapustę odcedzić.

2. Cebulę obrać i pokroić w kostkę, usmażyć na oleju do miękkości i zrumienienia. Przełożyć wraz z koperkiem do kapusty. Kapustę chwilę przesmażyć przyprawiając do smaku solą i pierzem. Dokładnie wystudzić.

3. Ciasto: Z podanych składników stopniowo wlewając ciepłą wodę zagnieść ciasto.

4. Na posypanej mąką stolnicy wałkować ciasto, wykrawać szklanką krążki, na każdy nakładać porcje farszu i zlepiać pierogi.

5. Pierogi gotować w osolonej wodzie około 5 minut od wypłynięcia na powierzchnię. Jak będą ugotowane odcedzić.

5. Cebulę obrać i pokroić w kostkę, następnie usmażyć do miękkości i zrumienienia na masle.

6. Pierogi nakładać na talerze i polewać stopnionym masłem z cebulką. Smacznego.

Autor: babeczka35

Polecamy nasze przepisy