Polecam bardzo pyszne sezonowe pierogi. Z młodą kapustą robiłam pierwszy raz i na pewno nie ostatni. Wyszły bardzo pyszne, delikatne w smaku. Idealne na bezmięsny obiad. Zapraszam:)
Farsz:
1 cebula
1 mała główka młodej kapusty lub pół dużej
sól i pieprz mielony do smaku
1 łyżeczka posiekanego koperku
Ciasto:
2 szklanki mąki pszennej
około 1 szklanka ciepłej wody
pół łyżeczki soli
Do polania:
2-3 łyżki masła
1 cebula
Dodatkowo:
sól do gotowania
olej do smażenia
mąka pszenna do posypania stolnicy
1. Farsz: Kapustę obrać z wierzchnich liści. Następnie bardzo drobno pokroić, przełożyć do garnka, zalać gorącą wodą i ugotować do miękkości. Następnie bardzo dokładnie kapustę odcedzić.
2. Cebulę obrać i pokroić w kostkę, usmażyć na oleju do miękkości i zrumienienia. Przełożyć wraz z koperkiem do kapusty. Kapustę chwilę przesmażyć przyprawiając do smaku solą i pierzem. Dokładnie wystudzić.
3. Ciasto: Z podanych składników stopniowo wlewając ciepłą wodę zagnieść ciasto.
4. Na posypanej mąką stolnicy wałkować ciasto, wykrawać szklanką krążki, na każdy nakładać porcje farszu i zlepiać pierogi.
5. Pierogi gotować w osolonej wodzie około 5 minut od wypłynięcia na powierzchnię. Jak będą ugotowane odcedzić.
5. Cebulę obrać i pokroić w kostkę, następnie usmażyć do miękkości i zrumienienia na masle.
6. Pierogi nakładać na talerze i polewać stopnionym masłem z cebulką. Smacznego.
Pulpeciki drobiowe na marchewce z zielonym groszkiem.
Pierogi z rabarbarem i musem z nutką cynamonu.
Wiejski kociołek z kluseczkami.
Potrawka z wieprzowiny, marchewki i groszku zielonego.
Ekspresy ciśnieniowe De'Longhi: domowa kawiarnia w zasięgu ręki
Hurtownia cukiernicza: miejsce, dzięki któremu stworzysz unikatowe wypieki
Sałatka jarzynowa - proste i szybkie danie na każdą okazję
Espresso, latte czy flat white? Poznaj rodzaje kaw i ich sekrety
Jeśli chcesz dodać przepis lub skontaktować się z redakcją pisz na adres: kontakt@wszelkieprzepisy.pl
Wysyłając przepis akceptujesz regulamin serwisu