Klopsiki w warzywnej potrawce.

Klopsiki w warzywnej potrawce.

Ocena: ☆

0 Ocen

portions

Ilość porcji: 4

Jest to bardzo syte i bardzo pożywne danie. Możemy je podać z dowolnymi dodatkami, ziemniakami, ryżem, makaronem lub pieczywem. Ja podałam z ryżem i w tej wersji bardzo nam smakowało. Polecam przepis.

Składniki:

Klopsiki:

1 jajko

1 bułka namoczona i odciśnięta

50 dag łopatki wieprzowej

sól i pieprz do smaku

2 łyżki bułki tartej

przyprawa do miesa mielonego do smaku

 

Sos:

1 puszka pomidorów (40 dag )

pół małego kalafiora

1 papryka czerwona

1 duża cebula

2 ząbki czosnku

4 łyżki kukurydzy z puszki

pieprz ziołowy do smaku

sól do smaku

zioła prowansalskie według uznania

 

Dodatkowo:

2-3 łyżki bułki tartej

olej do smażenia

 

Sposób przygotowania:

1. Mięso oczyścić, umyć i osuszyć, następnie zmielić w maszynce. Do miesa wbić jajko, dodać bułkę tartą i namoczoną, dokładnie wymieszać, przyprawiając do smaku solą i pieprzem.

2. Następnie z masy mięsnej uformować pulpeciki i obtoczyć w bułce tartej. Klopsiki obsmażyć na rozgrzanym oleju ze wszystkich stron.

3. Warzywa obrać i oczyścić, umyć i osuszyć.

4. Kalafior podzielić na różyczki. Następnie ugotować w osolonej wodzie i odcedzić.

5. Kukurydzę odsączyć z zalewy.

6. Paprykę pokroić w paski, a cebule i czosnek kostkę.

7. W garnku rozgrzać olej, wrzucić czosnek i cebulę, chwilę przesmażyć, dodać paprykę, chwilę przesmażyć, dodać pomidory z puszki i klopsiki. Następnie całość dusić do miękkości często mieszając.

8. Na koniec do miękkich składników dodać kukurydzę i kalafior, przyprawić do smaku solą, pieprzem i ziołami.

9. Danie chwilę przesmażyć i podawać. Smacznego.

Autor: babeczka35

Polecamy nasze przepisy